navigacija Hrvatska 117
danas u Večernjem

Orešković osniva megatvrtku u koju ulaze javna poduzeća

Tu ideju u HDZ-u zagovaraju otprije, a nova bi se krovna tvrtka za strateško upravljanje ustrojila po uzoru na austrijski model i tamošnji ÖBIB (Österreichische Bundes und Industriebeteiligungen).

Foto: Igor Kralj/ PIXSELL

Smanjenje broja ministarstava i čak upola manje od sadašnjih stotinjak državnih agencija te raznih državnih ureda i zavoda neke su od izbornih karata s kojima je u nedavne izbore išla HDZ-ova koalicija.

Hoće li se pri tim ciljevima ostati i u konstelaciji saborske većine koju danas čini i Most, ostaje nam vidjeti, no zasad nema naznaka da se odustalo od spajanja pojedinih ministarstava, kao ni od objedinjavanja ili čak ukidanja pojedinih agencija.

Istodobno, u dogledno vrijeme kao novo državno tijelo mogao bi se pojaviti državni holding koji bi se osnovao u cilju boljeg upravljanja javnim i/li državnim poduzećima, što uključuje i depolitizaciju odnosno profesionalizaciju.

Tu ideju u HDZ-u zagovaraju otprije, a nova bi se krovna tvrtka za strateško upravljanje ustrojila po uzoru na austrijski model i tamošnji ÖBIB (Österreichische Bundes und Industriebeteiligungen).

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> INTERVJU - TOMISLAV KARAMARKO: Podržavam Reinera da promijeni ime parlamenta

>> Kanadizacija: Hrvati u Kanadi žive bolje od ostalih useljenika

>> Najviše kandidata za ministre poljoprivrede i financija

>> Javnoj upravi ocjene po sustavu EU koji je Milanović zanemario

>> Što je sve rekao Tihomir Orešković

>> LIVING: Potražite svoj paket - magazin za uređenje doma i život sa stilom Living za samo 5 kuna uz Večernji list!

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (35 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

203
Registracija
 • Blizard Blizard

  01.01.2016 u 21:25h

  Dobro da im ne treba 100 dana uhodavanja ovi odmah kreću ,biti ce nešto narode !
  82 71% 34
 • bernard bernard

  01.01.2016 u 21:09h

  ili ce kanada u hrvatsku ili hrvatska u kanadu..sad ili nikad..
  77 80% 19
 • Nemanadimak Nemanadimak

  01.01.2016 u 21:24h

  Ovo je nesto najbolje sto sam cuo u zadnje vrijeme. Drzava je vec odavno morala imati svoje poduzece i biti profitabilna. Nitko nebrani drzavi da ima svoja poduzeca i da privredjuje. Od ovoga gradjani i drzava moze imati samo dobit. U biti to bi ovako izgledalo, od novca kojeg tvrtke uplacuju kao porez drzavi, drzava bi mjesto da taj novac potrosi ni nasta ulagala u svoja poduzeca koja bi od ulozenog novca pravile nov novac. Od tog profita bi se mogle otplacivati mirovine, zdravstvo, obrazovanje pa i policija. Posle izvjesnog vremena ovo bi uzrokovalao smanjenje PDV-a. NAravno da bi u ovom slucaju i drzavne tvrtke bile u neku ruku konkurencija jedna drugoj ali bi se moglo stvoriti realno trziste i relna vrijednost. Ovaj uzor bi mogao funkcionirati samo u drustvu i drzavi koje nije podlezno korupciji. Ako bi uspjeli iskoreniti korupciju, makar u nekoj vecoj mjeri ovo bi moglo jako dobro funkcionirati. Cijeli sistem bi se mogao nadogradjivati sa zaposljavanjem mladih ljudi i sa ljudima koji su tek zavrili skole i novi su na trzistu rada, te bi im drzava omogucila odskocnu dasku za dalji napredak.
  64 69% 29
 • think pink

  04.01.2016 u 00:16h

  nova megatvrtka? ma bravo - znači još desetine direktora, menađera, tajnica, vozača, savjetnika... stvarno originalna ideja!!! odličan prvi potez!!! vidi se da čovjek zna znanje...
  3 100% 0
 • frankies boy

  03.01.2016 u 20:33h

  Cudno je da gospodin ne planira otvoriti tvornicu krafla po uzoru "Tim Horton" Na Kubi i Sjevernoj Koreji drzava vodi tvrtke, rezultat je poznat.
  1 100% 0
 • Gjuro-Mrki Gjuro-Mrki

  03.01.2016 u 17:53h

  znakovito,Milanović tvrdi da nema povratka na "staro".Megatvrtka-Holding,zar to nismo nekaj slično imali u prošlom stoljeću pod nazivom S O U R .
  3 100% 0
Pregledaj sve komentare