Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adria Hotel Forum

Orešković: Kolege s bivšeg posla govorili su mi da je Hrvatska predivna zemlja

Adria Hotel Forum
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/6
10.02.2016.
u 11:30

On smatra da treba ojačati ulogu HBOR-a, do kraja privatizirati državna poduzeća i riješiti problem turističkog zemljišta

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je na otvaranju konferencije Adria Hotel Forum, istaknuo kako ove godine očekuje još veće zanimanje za investiranje u turizam kao najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva.

Taj je forum okupio oko 300 domaćih i stranih sudionika, većinom hotelijera i investitora, kojima je premijer poručio da su investicije u gospodarstvo, pa tako i turizam, strateška odrednica Vlade te da su najvažnije one koje stvaraju dodanu vrijednost u kombinaciji s kompatibilnim djelatnostima.

– Prošle smo godine od turizma zaradili više od 8 milijardi eura samo od stranih turista. Vjerujem da su tome pridonijele lanjske investicije od pola milijarde eura koje će ove godine u turizmu biti 40 posto više – naglasio je Orešković dodajući da je u važno raditi na inovacijama.

Najavio je da će Vlada u sektoru turizma raditi na aktiviranju bivše vojne imovine i poticanju greenfield investicija kao i da će pokretač promjena biti povećanje poslovne konkurentnosti i ulaganja iz EU fondova.

– Turizam nam je vrlo važan, već imamo pet strateških projekata koji su pokrenuti, među kojima zračnu luku Mali Lošinj, Hotel Park u Rovinju, Costabela u Rijeci i druge te vjerujem da će sve to i drugo pojačati zanimanje investitora – poručio je Orešković koji je sudionike pozdravio i na engleskom kazavši da su mu kolege s bivšeg posla iz cijelog svijeta govorili da je Hrvatska predivna zemlja.

S premijerom se složio ministar turizma Anton Kliman koji je također ocijenio kako je hotelijerstvo vrlo bitan segment turizma te je cilj podići njegov udjel do 2020. u ukupnim smještajnim kapacitetima.

– Do 2020. godine (...) predviđeno je 2,2 milijarde eura ulaganja u turizam, odnosno u 20 tisuća novih soba te vjerujem da smo na putu da se to i ostvari, jer se već ove godine ulaganja penju na 670 milijuna eura, većinom u hotele – kazao je Kliman.

On smatra da treba ojačati ulogu HBOR-a, do kraja privatizirati državna poduzeća i riješiti problem turističkog zemljišta.

O potrebi suradnje na svim razinama u turizmu govorio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović koji je istaknuo da mediteranske zemlje imaju veliku šansu za daljnji razvoj turizma.

Predsjednik Hrvatske hotelijerske udruge Kristijan Šustar smatra pak da su smanjenje stope PDV-a u turizmu i jačanje investicijske klime među temeljnim pitanjima koje Vlada treba riješiti. 

>> Orešković: Hasanbegović je uvjereni antifašist, bit će sjajan ministar kulture

Komentara 17

LA
Lavica7
11:39 10.02.2016.

Olabavi s privatizacijom, to nije tvoja imovina vec nasa. Turizam ce rast i to znamo i bez tebe, Rusi najavljuju dolazak, Turski i Grcki turizam pada. Nas zanima poljoprivreda i industrija, otvaranje radnih mjesta i smanjenje uvoza. Zelimo NASU hranu, nasu odjecu, nase rajngle, nase tkanine, nasu naftu i plin....

LA
Lavica7
12:41 10.02.2016.

Njemu su kolege s posla govorili kako je HRvatska lijepa zemlja...pa on dosao provjerit!

Avatar kravata
kravata
12:58 10.02.2016.

Gospodine odite svojim poslom i boljom placom hrvatsku ne moze nitko vise spasit a vi najmanje jer sad se samo traze grijesnici pa se osuduju za 500 kuna a milijoneri i dalje uzivaju kupljene privilegije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije