Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit EU

Orešković: Britanci ne mogu imati i ovce i novce. Merkel: Ne vidim mogućnost za preokret

Orešković EU
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/6
29.06.2016.
u 00:58

– Ovo je brak koji se sada razvrgava. Bit će to ili na jedan lijep način ili na grubi način – rekao je Orešković po završetku prve večeri prvog summita EU nakon britanskog referenduma

– Mnogi su večeras poslali Velikoj Britaniji jasnu poruku da ne može imati i ovce i novce – rekao je premijer Tihomir Orešković nešto prije ponoći, po završetku prvog dana sastanka Europskog vijeća, na kojemu je britanski premijer David Cameron obavijestio kolege iz 27 drugih država članica o rezultatima referenduma, ali nije aktivirao članak 50. Lisabonskog ugovora koji pokreće izlazak iz EU, nego je između redaka ostavio dojam da Britanci žele zadržati privilegirani pristup jedinstvenom tržištu čak i nakon što izađu iz članstva Unije i ukinu slobodu kretanja radnika. 

– Ovo je brak koji se sada razvrgava, što može biti jedan lijep način ili grubi način – dodao je Orešković. Odluka o tome kakav će točno biti način tek treba biti donesena, jer EU ne može ništa učiniti dok Velika Britanija ne pošalje službenu obavijest da pokreće članak 50. Lisabonskog ugovora koji utvrđuje proceduru izlaska iz EU. A Britanci tu službenu obavijest ne šalju i ne zna se kad će. Britancima je, međutim, jasno poručeno da to trebaju učiniti što prije i da se ne može ignorirati rezultat referenduma.

– Ne vidim mogućnost da se to preokrene – rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, misleći na rezultat referenduma. 

– Moramo biti realni, nije vrijeme za razgovore o željama – dodala je.

– Ne razumijem zašto oni koji su željeli izaći iz EU sada uopće ne znaju reći što žele – rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker po završetku prve večeri summita. Mislio je na odbijanje britanskog premijera Davida Camerona da pokrene članak 50., ali i na poruke Borisa Johnsona, lidera kampanje za izlazak i mogućeg novog premijera, da neće žuriti s aktiviranjem tog članka.

– Članak 50 treba biti ubrzano aktiviran. Nemamo vremena za meditiranje, nego moramo djelovati – dodao je Juncker. 

– Razumio sam da Cameronu treba vremena za razmišljanje, ali ne razumijem zašto pristaše izlaska iz EU ne žele odmah izići. Mislio sam da oni koji žele izići imaju plan, ali ga nemaju – rekao je Juncker.

– Naša rasprava bila je mirna i odmjerena. Čelnici razumiju da je sada potrebno neko vrijeme da se slegne prašina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali oni također očekuju da britanska vlada čim prije konkretizira svoje namjere – rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Čini se da je EU, koju su Britanci često optuživali da ignorira demokratsku volju naroda, odlučila na brutalan način pokazati svima da u ovom slučaju nije EU ta koja ignorira volju izraženu na britanskom referendumu, nego to ignoriraju sami britanski političari. Sastanak Europskog vijeća nastavlja se u četvrtak ujutro, ali po prvi put u formatu 27 premijera i predsjednika bez britanskog premijera. Raspravljat će se o tome kako će Unija s 27 članica nastaviti dalje.

Komentara 39

Avatar @proma_trač
@proma_trač
08:50 29.06.2016.

Velika većina Engleza i Valežana je glasala za exit. Jedino su Škoti bili za ostanak. Ostatak koji je isto bio za ostanak su nebritanskog porijekla, a time po meni baš i ne nešto posebno relevantni po tome pitanju, a koji su sami ujedno i dobar razlog što je većina domicilnih bila protiv. Dakle ljudi imaju svoje razloge što su odlučili kako jesu. Ta se volja mora akceptirati. I naravno sve dalje činiti, ili da se EU potpuno reformira ili da se potpuno raspadne.

Avatar comparator
comparator
08:21 29.06.2016.

Britanija će ishoditi povoljne odnose između Evrope radi tehnološke podudarnosti i trgovinske povezanosti ,a sve je ostalo politika bez pokrića. Vojna obveza prema Nato-u ostaju ista pa stoga ne događa se ništa novo osim nekog minimalnog smanjenja davanja u Uniju ali će sukladno tome i priljevi biti manji . Ono što će se vjerojatno dogodi je okretanje prema Rusiji što bi moglo pokrenuti natjecanje između Njemačke i Britanije u tome tko prije zauzme bolji položaj. Merkel će pasti kao kruška ali eurozona ostaje radi valute koja garantira diktiranje tržišta. Nama opet prijeti napad s istoka , pa se trebamo pokrenuti sebi i razvoju privrede.

BE
beitsche
07:49 29.06.2016.

Sad zoka nemoze na crno ici u Uk da popravlja usisivace i nosi vrecice od stefana mesica na kojima pise privredna ba.ka--uh steta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije