Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija hipokrat

Dvije godine poslije od najvećeg slučaja i 364 optužene osobe na optuženičkoj klupi ostalo ih je - 41

Dražen Dedi
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
29.10.2015.
u 07:50

Neslužbeno se doznaje da je Farmalu izrečena kazna od 2,5 milijuna kuna, a osim njih, krivnju je jučer priznalo još osam osoba

Od 365 slova spala knjiga samo na 41 slovo. Tom bi se parafraziranom izrekom mogla opisati situacija u aferi Hipokrat, u kojoj su bile optužene 364 osobe, mahom liječnici i ljekarnici te farmaceutska tvrtka Farmal. Danas, gotovo dvije godine od kada je USKOK podigao optužnicu protiv najvećeg broja optuženika u povijesti hrvatskog pravosuđa, na optuženičkoj klupi ostala je 41 osoba.

Svi ostali u međuvremenu su priznali krivnju, te su temeljem nagodbi s USKOK-om i osuđeni. Posljednjih devet optuženika, koji su priznali krivnju, a među njima je i Farmal, učinili su to jučer na sjednici optuženog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu. Kako se neslužbeno doznaje, Farmal će s priznanjem krivnje pristati i na novčanu kaznu od 2,5 milijuna kuna, dok će osam liječnika biti osuđeno na sporedne novčane kazne te rad za opće dobro. Postupak je jučer razdvojen u odnosu na Farmal, osam optuženika koji su priznali krivnju te još troje koji se nisu pojavili na optuženom vijeću. Što se tiče preostalog 41 optuženika, među kojima je i Dražen Dedi, bivši šef Farmala, koji se za sada nisu odlučili na sporazume s USKOK-om, optužnica je odnosu na njih potvrđena, odnosno postala je pravomoćna.

Inače, u dosadašnjem djelu postupka, prije početka suđenja, krivnju su priznala 324 liječnika i ljekarnika, koji su osuđeni na sporedne novčane kazne, uvjetne osude te rad za opće dobro. Velik dio tih presuda već je postao pravomoćan pa je tako, primjerice, pravomoćno 175 presuda u kojima je dosuđen rad za opće dobro, 128 uvjetnih presuda te devet presuda u kojima su izrečene novčane kazne.

USKOK je do sada pravomoćno optuženicima oduzeo malo više od devet milijuna kuna i sav taj novac uplaćen je natrag u državni proračun. Radi se o novcu od oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi, sudskih troškova te sporednih novčanih kazni. U aferi Hipokrat Farmal se teretio da je mitom i darovima mitio liječnike opće prakse diljem Hrvatske, koji su zauzvrat pacijentima prepisivali lijekove Farmala. Iako je većina liječnika iz afere pravomoćno osuđena, Hrvatska liječnička komora protiv njih nije pokretala disciplinske postupke.     

>>U akciji Hipokrat optužene 364 osobe

>>Akcija Hipokrat: HZZO za mito prijavio još četiri farmaceuta

Komentara 1

KR
kresimirn
10:38 29.10.2015.

tko je nesposoban u lancu : policija, odvjetnistvo, sudstvo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije