Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe za plagijat

Pavo Barišić: Pozvat ću Jokića i Paara na razgovor

Pavo Barišić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
20.10.2016.
u 22:00

“Slučaj Barišić” još nije došao na dnevni red Odbora za etiku i o njemu će raspravljati kada prikupe svu potrebnu dokumentaciju.

Ministar znanosti dr. Pavo Barišić našao se pod paljbom nekih medija i dijela akademske zajednice zbog navodnog plagiranja više dijelova tuđih znanstvenih radova. Prijave iz veljače 2011., što su potpisala četiri znanstvenika (dr. Pavel Gregorić, dr. Tomislav Janović, dr. Tomislav Bracanović i dr. Davor Pećnjak), poslane su na adrese svih važnijih institucija koje se bave humanističkom znanošću. U paketu sa sadašnjim ministrom znanosti prijavljeni su i ugledni filozofi dr. Lino Veljak i dr. Ivo Čović.

Večernji list je u posjedu očitovanja Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta u Splitu koje je odbacilo sve navode četvorice profesora.

“Sve su prijave neosnovane. Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta u Splitu smatra da su oni (profesori koji su prijavili Barišića, op.a.) svojim ishitrenim optužbama distribuiranim na brojne adrese etičkih i znanstvenih institucija na nedopustiv način zloupotrijebili etička tijela za difamiranje osoba i tako prekršili odredbe Etičkog kodeksa Odbora za etiku”, stoji u odluci Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta u Splitu koje se očitovalo u ožujku 2011. Slično je mišljenje iznijela i dr. Milena Fuchs, predsjednica Područnog znanstvenog vijeća za humanističke znanosti.

– Mišljenja smo da ova nevjerojatna “najezda” napada na cijeli niz osoba iz znanstvenog polja filozofije predstavlja zloporabu etičkih tijela te posebno Odbora za etiku te da se takvim postupcima izigrava sama svrha etičkih tijela – ističe dr. Fuchs dodajući da smatra posve neprimjerenim traženje da se na temelju takvih prijava više znanstvenika isključi iz rada tijela Nacionalnog vijeća za znanost. Zanimljivo je da se navodni Barišićev plagijat aktualizirao sada kada je postao ministar, što se može povezati s klanovskom borbama u akademskoj zajednici.

Dok iz Barišićeva kruga tvrde da je sve čisto te da su sve nadležne institucije odbile prijave protiv njega, protivnici ističu da konačni sud o navodnom plagiranju može donijeti Odbor za etiku u znanosti koji vodi akademik Vlatko Silobrčić.

On je potvrdio da “slučaj Barišić” još nije došao na dnevni red te da će o njemu raspravljati kada prikupe svu potrebnu dokumentaciju. Slaže se da je neprihvatljivo da ovakve prijave stoje neriješene tako dugo.

U nekim normalnim okolnostima sve bi se trebalo riješiti za najviše tri mjeseca. Na naše pitanje zašto se na odluku čeka više od pet godina, Silobrčić je odgovorio da je on na čelu odbora tek dvije godine.

Razgovarali smo i s dr. Tomislavom Janovićem koji je potpisnik prijave protiv ministra Barišića. On je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta u Splitu nije nadležno za ovu prijavu te da jedini pravorijek može donijeti Odbor za etiku u znanosti koji vodi akademik Silobrčić.

Na naše pitanje zašto nisu slali požurnice s obzirom na to da nadležna institucija nije reagirala više od pet godina, dr. Janović je rekao da su oni napravili ono što su trebali.

Premijer Plenković jučer je opet podržao ministra Barišića:

– On je čovjek koji ima sve referencije za ovaj posao. Ukazao mi je da postoje te situacije otprije nekoliko godina kad je bio pomoćnik ministra. A ovo o čemu vi govorite, o tome ne znam ništa – rekao je jučer Plenković u Bruxellesu.    

>> Ljilja Vokić: Afere Pave Barišića nisu priče, nego istina

Komentara 16

BA
bakulušić
22:20 20.10.2016.

Treba zvati gospodina Budaka, nije Jokić kreator. On je samo izvršilac i veže konja gdje gazda kaže.

BI
billynik
22:34 20.10.2016.

Opet dvostruka mjerila, Barišića se secira i traži se dlaka u jajetu a Obuljen nitko ne spominje iako je podnesena kaznena prijava protiv Havc u kojem sjedi u upravnom odboru iako je državna revizija pronašla niz nezakoniti radnji. Sramota.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:55 20.10.2016.

Nevjerovatno je da ne kažem gadljivo gledat kako orjuna uz pomoć pristranih medija i domaćih izdajnika slaže vladu, ovo nema veze sa zdravom pameću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije