Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokada

Opstanak Brodarskog instituta jest i pitanje nacionalne sigurnosti

01.04.2015., Zagreb -  Zgrada Brodarskog instituta i okolno zemljiste.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
03.07.2015.
u 23:00

certifikati
Brodarski institut ima akreditacije koje nitko drugi u Hrvatskoj nema

Račun Brodarskog instituta (BI) od prekjučer je u blokadi. Tu nam je informaciju jučer potvrdio glavni direktor u ostavci BI-ja Vladimir Koroman objasnivši da je jedna tvrtka aktivirala zadužnicu u iznosu od gotovo milijun kuna.

Koroman kaže da će pokušati odblokirati račun naplatom svojih potraživanja koja dosežu iznos veći od 10 milijuna kuna. No naplata tih potraživanja ide vrlo teško.

Novi direktor

I dok Koroman čeka svoje formalno razrješenje s mjesta glavnog direktora BI-ja, koje treba provesti Skupština koju čine ministar znanosti Vedran Mornar, ministar obrane Ante Kotromanović i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, inženjeri s Brodarskog predsjedniku Skupštine Vedranu Mornaru predložili su da za privremenog direktora imenuje Ognjena Kuljaču, voditelja strateškog razvoja i planiranja na Institutu. Inženjeri s kojima smo razgovarali kažu da su unatoč teškoj situaciji u kojoj je trenutačno BI – već tri mjeseca nisu isplaćene plaće, prijeti raskid postojećih ugovora – optimisti i smatraju da se Institut može spasiti. Samo je bitno da država, kao njegov vlasnik, donese odluku treba li joj Brodarski institut ili ne.

Najbitnije je, kažu nam, da se realizira kredit HBOR-a od 13 milijuna kuna kako bi Institut postao likvidan i isplatio dio zaostalih plaća.

Ideja o tom kreditu je, kažu, ministra financija Borisa Lalovca, no za odobrenje kredita potrebna je suglasnost sva tri ministra koji čine Skupštinu Instituta. U Ministarstvu znanosti su Večernjem, kao što smo pisali, kazali da su Mornar i Kotromanović dali suglasnost, a da se još čeka Vrdoljakovo očitovanje.

U Ministarstvu gospodarstva jučer su nam kazali da će podržati svako rješenje koje za Brodarski institut predloži Ministarstvo znanosti.

Inženjeri navode da Institut trenutačno ima ugovorenih poslova za oko 15 milijuna kuna i da je nužna hitna reakcija kako bi se spriječilo raskidanje tih ugovora te daljnje osipanje kadrova. Oni kažu i da Institut ima znanja, certifikate i akreditacije koje nitko drugi nema u Hrvatskoj pa smatraju da uz nužno restrukturiranje BI može opstati na tržištu.

Usto se postavlja pitanje, primjerice, i što će biti s projektima za Hrvatsku ratnu mornaricu ako Institut propadne. Onda će te projekte raditi stranci, a to onda dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost, upozoravaju naši sugovornici.

Zapošljavanje inženjera

Brodarski institut potrebno je spasiti i jer je rasadnik vrhunskih inženjera, no njih više od 20 napustilo je BI u zadnjih godinu dana. Stoga naši sugovornici kažu da će biti potrebno i dodatno zapošljavanje inženjera, u prvu ruku njih 20-ak, kako bi mogli povećati proizvodnju pa tako onda i prihode.

BI kao istraživačka i razvojno-tehnološka organizacija postoji već 65 godina, a 40 posto svojih ukupnih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima.

>> 'Napustili smo Brodarski institut jer su nam plaće pale na 2000 kuna'

>> Rasulo na Brodarskom institutu: Otišlo 20 inženjera, za plaće se dižu krediti...

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
09:45 04.07.2015.

Jel i ovo jedan od uspjeha Plana 21 sam kaj mi to ne kužimo !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije