Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Oprezno sa statusima na Facebooku, ovaj Splićanin je zbog svog osuđen

facebook
Foto: Borna Filic/PIXSELL
07.09.2016.
u 11:00

Novčanu kaznu za klevetanje neće platiti ako u roku od godine dana ne počini neko novo kazneno djelo

Na društvenim mrežama često svatko piše razne stvari o nekome ne mareći za posljedice. No, slučaj 52-godišnjaka iz Splita možda će vas natjerati sa budete oprezni sa statusima.

Naime, on je zbog klevetanja svoje bivše supruge na Facebooku osuđen nepravomoćno na novčanu kaznu od 20 dnevnih dohodaka, ukupno 2400 kuna. No, kaznu neće platiti ako u roku od godine dana ne počini neko novo kazneno djelo.

Naime, prema presudi Općinskog suda u Splitu, splitski umirovljenik kriv je jer je 28. studenoga 2012. godine na svom Facebook-profilu objavio post o svojoj tadašnjoj supruzi s kojom je bio u brakorazvodnoj parnici, piše Slobodna Dalmacija.

Klevetanje pred više osoba preko računalne mreže

U objavi ju je htio omalovažiti kao osobu i nauditi joj, a kako ona radi kao glavni tajnik jednog splitskog fakulteta, napisao je: "Vjerojatno su se nekakva pravila ponašanja poremetila, pa čineći uslugu članovima dekanata … u stvari čine uslugu sebi, znajući da će glavna tajnica (fakulteta na kojem mu bivša supruga radi – op.a.) to cijeniti i preko glavnih tajnica drugih fakulteta Sveučilišta u Splitu uzvratiti uslugu…" 

U drugoj objavi je napisao: "Sigurno ti je par ispita sredila… ili si joj odnio koji pršut i koju litru vina." Te je objave sud okarakterizirao kao klevetanje pred više osoba preko računalne mreže.

Na suđenju je muškarac priznao da je na svojoj Facebook-stranici napisao riječi koje mu se stavljaju na teret, no ustvrdio je da to nisu neistiniti navodi te je to i obrazložio. Njegova bivša supruga kazala je na sudu da je sve što on govori potpuna neistina i laž usmjerena na omalovažavanje nje kao radnice, a ujedno i majke.

– Iako okrivljenik nije osporavao da je napisao riječi koje mu se stavljaju na teret, tvrdi da se ne radi o neistinitim tvrdnjama. U konkretnoj situaciji upravo je na okrivljeniku obveza da dokaže istinitost svojih tvrdnji, jer dok to nije dokazano, takva tvrdnja smatra se neistinitom. Kako nije sudu predložio izvođenje ni jednog dokaza kojim bi dokazao istinitost, sud je u tom dijelu njegovu obranu procijenio kao neutemeljenu. I sam okrivljenik je potvrdio da se protiv nje nikada nije vodio nikakav stegovni postupak, niti da je protiv nje bila podnesena bilo kakva kaznena prijava – obrazložila je u presudi, među ostalim, sutkinja Tea Budimlić.

Ključne riječi

Komentara 12

T1
t111
11:37 07.09.2016.

Zna muz jako dobro sta je ona radila, a zna i ona.

Avatar toxic alien
toxic alien
12:53 07.09.2016.

Cudnog li cuda... U skoro pa svim parnicama izmedju muskarca i zene, sudija je uvijek zena.

LE
LeonardS
12:04 07.09.2016.

Pa ja bih onda trebao deset godina dobiti jer iznosim činjenice a ponekad stavove ,jedino me izgleda vadi to što istinu mogu lako dokazati a i to što portali a naročito G. Istre uredno obriše što pišem a Večernjak ponekadad bez da mi pojasne što to nisam u skladu napisao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije