Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene u poslovnom svijetu

Opreznije su, inovativnije i razmišljaju dugoročnije

18.06.2015.
u 14:29

U Velikoj Britaniji trenutačno je u povijesti najviše zaposlenih žena, milijun tvrtki vode žene

Na okruglom stolu „Žene i inovacije – od ideje do komercijalizacije“ u organizaciji Britanskog veleposlanstva i HGK svoju poduzetničku priču iznijela je 28-godišnja britanska poduzetnica Rosemary Francis, direktorica tehnološke tvrtke Ellexus, koju je pokrenula prije pet godina, odmah po završteku studija na Cambridgeu. Riječ je o proizvodnji softvera koji prate rad drugih softvera.

Tvrtka joj je smještena u Centru za inovacije St. John's u Cambridgeu koji je dio tehnološkog klastera Sveučilišta u Cambridgeu. Ovaj tehnološki klaster počeo je s radom 1960. godine te se danas smatra najvećim tehnološkim klasterom u Europi u kojem je zaposleno oko 54.000 ljudi u više od 1500 tehnoloških tvrtki koje ostvaruju godišnju zaradu od 12 milijuna funti. Francis je objasnila svoj poduzetnički put, koji nije bilo lagan i siguran, ali imala je vjeru u uspjeh, pri čemu nije preuzimala rizike za nešto što je bilo upitno može li ostvariti. - Svi mi različito percipiramo rizike. Ja ne radim ništa za što mislim da ne mogu uspjeti, zaposlim onoliko osoba koliko mogu i ovisno o tome koliko novaca imam, ali isporuku obećam iako još proizvod nije gotov – rekla je Francis. Upravo pristup riziku razlikuje muške i ženske vođe, rekla je, jer žene razmišljaju dugoročno i važna im je sigurnost. Primjerice na Islandu banku koju su vodile žene bila je jedna od dvije preživjele u krizi. Žene se i pretežito orijentiraju na proizvode koji nisu za široke mase, nego imaju nišu u visokokvalitetnim proizvodima. Osim ideje i znanja, u stvaranju tvrtke važno joj je bilo pronaći kupce, a kako nije imala dovoljno novaca često bi sudjelovala na besplatnim predavanjima, a prespavala bi u kombiju.

Istraživanja pokazuju da su tvrtke gdje upravljaju muškarci i žene uspješnije od onih gdje su samo muškarci. Gdje je više od 10 posto žena na upravljačkim pozicijama 27 posto bolje posluje tvrtka, nego gdje ih je manje od pet posto.

Inače u Velikoj Britaniji trenutačno je u povijesti najviše zaposlenih žena, milijun tvrtki vode žene, a lani je otvoreno 500.000 novih tvrtki.

>> Tvrtke kojima su vlasnici žene rastu brže od onih u kojima žena nema u upravi

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
17:01 18.06.2015.

hahahaha...lidija....pa nitko pametan više ne želi poslovati sa ženama....to su neodgovorna i prevrtljivo oportunistička bića....tko voli, neka izvoli....meni ne pada napamet, jer da je....bio bih sirotinja kao i vi koji pušite ovakve članke

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
17:02 18.06.2015.

a najbolje mi je....kad neka žena hoće ispasti pametna.....to jednostavno nije sport za njih....a diploma zasigurno nije mjerilo pameti....pogotovo ove hrvatske diplome (wc paper)

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
17:05 18.06.2015.

inovativnije? hahahaha...dajte mi barem neke od izuma koje su žene napravile i u primjeni su....od ženske inovativnosti očekujem samo neku novu ispriku za "nepripadajuću ševu"...ono kao nepripadajuća imovinska korist

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije