Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite u prirodi

Oprez! Zmije se bude, ovako morate postupiti u slučaju ugriza

zmija
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
17.04.2014.
u 09:30

Treba imati na umu i da ste u slučaju susreta sa zmijom vjerojatno naišli na neotrovnicu, s obzirom na to da u Hrvatskoj žive samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), od ukupno 15 vrsta zmija

Dolaskom toplih proljetnih dana ljudi sve više vremena provode u prirodi pa je moguć slučajan susret sa zmijama koje izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom.

Za što bezbrižniji boravak u prirodi stoga iz Državnog zavoda za zaštitu prirode preporučuju nošenje odgovarajuće odjeće i obuće – dugih hlača i visoke obuće (npr. gojzerice, čizme), kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza. Također, treba pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje želimo sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama.

U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti, naglašavaju iz Zavoda, niti je slučajno pokušavati uhvatiti. Zmiju je potrebno polako zaobići ili zaplašiti udarcima (nogom) o tlo te pustiti da sama ode svojim putem. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši. Također zmija neće namjerno krenuti prema vama, osim ako se ne osjeti ugroženom.

Treba imati na umu i da ste u slučaju susreta sa zmijom vjerojatno naišli na neotrovnicu, s obzirom na to da u Hrvatskoj žive samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), od ukupno 15 vrsta zmija. Preostalih 12 vrsta je neotrovno.

Ipak, kako treba postupiti u slučaju ugriza zmije? Iz Zavoda savjetuju da se treba smiriti koliko je god moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva, a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Osobu je potrebno što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove, a poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja.

>>U plićaku snimili mitološke goleme 'morske zmije'!

Ključne riječi

Komentara 19

KA
kafka
09:53 17.04.2014.

"Zmije se bude,"? ? Davno su budne. Pa na vlasti su cijelo vrijeme.

ZB
zbuniceva
10:15 17.04.2014.

Čestitam autoru, ovo je do sada rijedak TOČAN napis u našim inače kompilatorskim medijima i školstvu koji je napisao kako se daje prva pomoć ili samo-pomoć kad nekog ugrize otrovnica. Predlažem autoru da to samo malo bolje opiše. Ugrizenom bi bilo najbolje zaspati, leći na zemlju ili kaj već odmah na mjestu ugriza i ne micati se da uspori krvotok na minimum. Postupak s imobilizacijom ugriženog ekstremiteta je najlakše predočiti s slomljenom rukom ili nogom, recimo ruku treba lagano ne čvrsto zamotati i pretvarati se da je slomljena pa ju tako i imobilizirati. Prva pomoć mora doći k ugriženom a ne on k njoj, on leži i čeka prijevoz i ne miče se.

ĆA
ćaćaća
11:38 17.04.2014.

zmije su u predstečajnim nagodbama zampu u javnim nabavama itd..i sve su otrovnice .)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije