Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o komasaciji

Oporba upozorila na preduge rokove: Čeka se već 24 godine!

Sabor,Tihomir Jakovina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
02.10.2014.
u 13:32

HDZ-ov Ivan Šuker je ministrovu tvrdnju da će se dio novca za komasaciju osigurati iz fondova EU nazvao smiješnom

Predstavljajući u Saboru Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina poručio je danas vlasnicima poljoprivrednih zemljišta da neće snositi troškove komasacije niti će za dodijeljena zemljišta plaćati porez na promet nekretnina.

Komasacija je skup administrativnih i tehničkih postupaka kojima se male i usitnjene površine poljoprivrednog zemljišta sjedinjuju u veće, uređuje se putna i kanalska mreža te sređuju vlasnički odnosi na zemljištu.

- Cilj nam je okrupnjavanje posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije radi njihovog ekonomičnijeg iskorištavanja i stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje – objasnio je Jakovina te dodao kako bi komasacijom trebalo biti obuhvaćeno oko 280.000 hektara poljoprivrednog zemljišta za što je potrebno osigurati oko 840 milijuna kuna. U prvom šestogodišnjem razdoblju od 2015. do 2020. trebalo bi se obuhvatiti oko 90.000 hektara. Ministar je rekao da će se sredstva za komasaciju osigurati iz državnog proračuna, proračuna jedinca lokalne, područne i regionalne samouprave te iz sredstava fondova EU. HDZ-ov Ivan Šuker je ministrovu tvrdnju da će se dio novca osigurati iz fondova EU nazvao smiješnom.

- Pa čak i da je to sve istina, vi to operativno ne možete dovesti da vam funkcionira u 2015. godini. Ne možete jedinicama lokalne samouprave nametnuti novu obvezu nakon što im uzmete sredstva izmjenama poreza na dohodak. Pitanje je kada možete povući sredstva iz europskih fondova, pa čak i da su vam odobrena. Ovo je alibi obrazloženje jer naprosto zbog neznanja što će se napraviti pišu se ovakva obrazloženja – tvrdi Šuker. S njime se slaže i HDSSB-ov Boro Grubišić.

- Zec u šumi, a mi komasacijski ražanj tek oštrimo ili šiljimo, kako god hoćete – ironičan je Grubišić. Bivši ministar financija Slavko Linić upozorio je na neprihvatljivo i neodrživo duge rokove za provedbu postupka komasacije.

- Nakon 24 godine opet zakonom predviđamo novih 18 do 19 godina da bi riješili predviđene količine zemljišta koje bi trebale ući u proces komasacije. Jednostavno je neprihvatljivo da 280.000 hektara nećemo riješiti u narednih 18 godina. Zašto? Jer samo 90.000 ćemo rješavati šest godina, pa onda možemo izračunati tri puta više da je to novih 20 godina – upozorio je Linić te od ministra zatražio da to ispravi do drugog čitanja zakona. DC-ova Vesna Škare Ožbolt slaže se da su rokovi predugi.

- Nama je trebalo 120 godina, od Marije Terezije do 1991., da okrupnimo 800 tisuća hektara, planiranih 300 tisuća hektara treba okrupniti puno brže – smatra ona. Zastupnike brine i hoće li sav teret komasacije pasti na teret jedinica lokalne samouprave, pa SDSS-ov Mile Horvat upozorava da će, ako se to dogodi, biti upitna njihova opstojnost. Predsjednik HSS-a Branko Hrg zamjerio je da te jedinice najčešće naziva fikusom, ali kada treba uzimati novac, one su uvijek prve na meti.

- Koliki će financijski teret uistinu pasti na njihova leđa? Osim toga, ne bi li trebali početi razmišljati o komasaciji unutar javne uprave i silnih agencija. Samo u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi u dvije i pol godine zaposlene su 193 osobe, a seljaci na terenu kažu da im nikad nije bilo gore – tvrdi Hrg.

>>Okrupnjavanje 300 tisuća hektara sitnih parcela od jeseni 2015.

>>Milanović: Dijete je stradalo. To se nije smjelo dogoditi!

Komentara 3

GE
Georgij
14:09 02.10.2014.

ta oporba je bila vlast 18g od 24. tko ih je tako sprečavao?

Avatar bok
bok
15:08 02.10.2014.

...to je u Njemackoj obavljeno negdje u 1960im godima... i de facto j eto jedan od razloga zasto u Hrvatskoj proizvodnja poljoprivrednih dobara pre skupa. I zato su poljoprivrednici dovedeni u situaciju nekonkurentnosti i propasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije