Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.04.2017. u 08:50

O čemu to “stalno komuniciraju” Cerar i Plenković kad se na granici čeka još dulje?

Ako je točna izjava slovenskog premijera Cerara da je on s hrvatskim premijerom Plenkovićem “u stalnoj komunikaciji”, onda je pitanje o čemu razgovaraju? Kad je proizvod njihove “komunikacije” – još dulje čekanje na granici. Sadašnji rekord na prijelazu kod Bregane iznosi 5 sati. Znači, problem nije u komunikaciji, nego što Ceraru hrvatski zahtjevi o “labavljenju” na granicama prolaze iz jednog uha u drugo.

Problem jest narastao zbog uredbe EU, no ona dopušta da se, kada prijeti katastrofa, obvezno skeniranje dokumenata “olabavi”. Problem je što je odlučivanje o “privremenom ublažavanju kontrole” dano slovenskim zapovjednicima policije, koji bi morali prvo “procijeniti rizik”. Svojim potpisom ti zapovjednici onda preuzimaju i odgovornost ako se kasnije pokaže da je u njihovoj smjeni prošao neki terorist. Odluka o ublažavanju režima, dakle, trebala bi se donositi automatizmom, kada brojke postanu neizdržive. Jer, ostane li ovako, kada krenu ljetne vrućine, u tim kolonama ljudi će početi umirati. U ovoj slovenskoj “striktnosti” ima, vjeruju svi u Hrvatskoj, i političke namjere.

Hrvati i Slovenci inače imaju odličnu komunikaciju, ali njihove vlade sasvim suprotnu. Teško se oteti dojmu da se zastoji sada namjerno koriste kao dodatno sredstvo pritiska na hrvatsku politiku. Bliži se, naime, trenutak kada će Arbitražna komisija, bez obzira na to što je RH izašla iz arbitraže, objaviti odluku o razgraničenju između RH i Slovenije na moru. To je nekakav politički cilj, samo je problem što će ovdje stradati milijuni “nevinih” prolaznika i turista, kao i kompletno, a jako, turističko gospodarstvo u pograničnoj zoni, i to s obiju strana. Realno je procijeniti, ako se nastave zastoji, da će hrvatski turizam izgubiti možda i 10% zarade, dakle oko milijardu eura. Nadalje, sve nas ovo vraća u početke 90-ih, kada se zbog balvana na cestama EU promet bio izmjestio preko Mađarske. Bude li opet tako, i tu će RH izgubiti milijune. Ovoga puta zbog “balvan-revolucije” na slovenski način.

>> Plenković: Apelirao sam da se slovenska policija vrati na dosadašnji režim

>> 'Vlada je prekršila obećanje – na granicama sa Slovenijom potpuni kolaps sustava'

Komentara 149

DU
Deleted user
09:17 15.04.2017.

Slovenci zaje..... jer znaju i vide koje tetkice od politicara imamo.

DU
Deleted user
09:02 15.04.2017.

slovenci rade u interesu hrvatske.žele izolirati teroriste na odlasku iz šengena da ne bi ugrozili sigurnost hrvatske.susjed iz noćne more.

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
09:12 15.04.2017.

a što ste očekivali od njih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije