Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo na pobačaj

Opačić: 'Rješenje Porezne uprave je sramotno, službenika treba sankcionirati'

Milanka Opačić
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
18.09.2014.
u 12:02

Podnositelju porezne prijave odbijena je porezna olakšica zbog donacije Centru za ženske studije pod obrazloženjem da se udruga zalaže za pravo na pobačaj

Nakon što je Porezna uprava odbila priznati odbitak od poreza zbog uplaćene donacije Centru za ženske studije zbog toga što se ovaj "zalaže za pravo na pobačaj" dok je, prema tumačenju poreznika, Ustavom Republike Hrvatske "propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život", reagirala je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Rješenje Porezne uprave je sramotno prije svega za onog koji ga je napisao. Ministar financija Boris Lalovac zatražio je da se Centru za ženske studije pošalje pismena isprika, ali i osobi kojoj je takvo rješenje izdano. Pokrenut je disciplinski postupak jer je nedopustivo da se privatni politički stav miješa s profesionalnim obavljanjem posla. To je apsolutno nedopustivo i ta osoba treba biti sankcionirana jer je napisala takvo rješenje, rekla je potpredsjednica vlade Milanka Opačić.

Priču je otkrio portal Halter. Ondje je objavljen dokument – rješenje Porezne uprave kojim se podnositelju porezne prijave odbija priznati odbitak na osnovi donacije u odgojno-obrazovne i kulturne svrhe, konkretno donacije Centru za ženske studije iz Zagreba. Citirano je obrazloženje:

"Uvećanje osobnog odbitka za darovanja u odgojno-obrazovne i kulturne svrhe ne može se priznati jer odgoj-obrazovanje i kultura koju promiče Centar za ženske studije, a koja se zalaže za pravo na pobačaj, u izravnoj je vezi s člankom 21. Ustava Republike Hrvatske u kojem je propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život.

Treba spomenuti da je Europski sud pravde u sporu C-34/10 ''Oliver Brüstle v Greenpeace e.V'' definirao da je bilo koja jajna stanica u trenutku oplodnje organizam sposoban da se iz njega pokrene proces nastanka ljudskog bića, tj da ljudski život započinje oplodnjom.

Također, člankom 5. Ustava RH je propisano da u Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom te je svatko dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.

Stoga bi priznavanje prava koje ne potiče odgoj-obrazovanje i kulturu koja promiče pobačaj – temeljenog na Zakonu o porezu na dohodak, a koje je u suprotnosti s Ustavom bilo direktno kršenje Ustava Republike Hrvatske. Zbog svega navedenog uvećanje osobnog odbitka za darovanja u odgojno-obrazovne i kulturne svrhe Centru za ženske studije ne može se priznati."

Obrazloženje Porezne uprave pročitajte ovdje:

 

>> 'Žene su najviše pogođene 'fenomenalnim' outsourcingom jer rade u uslužnim djelatnostima'

>> Pravobraniteljica: U Švedskoj je zbog prostitucije klijent obilježen!

Komentara 45

U1
ursus_1212
12:29 18.09.2014.

Ministrice, kako nešto može biti sramotno ako je u skladu s ustavom ??

DU
Deleted user
12:30 18.09.2014.

Gospođo opačić odite na gemišt

Avatar Idler 3
Idler 3
12:33 18.09.2014.

Će bre da menjamo Ustav jer drugo nit ne znamo....jel tak Milanka >;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije