Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas odluka

Članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa: Oni odlučuju o sudbini Tomislava Karamarka

Dalija Orešković, Davorin Ivanjek, Branka Lukačević-Gregić, Tatijana Vučetić i Boris Spudić
Foto: Dalibor Urukalović/Patrik Macek/Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
15.06.2016.
u 11:13

Boris Spudić izuzeo se iz postupka o odlučivanju o sukobu interesa u aferi Konzultantica jer je bio Karamarkov savjetnik

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas će donijeti odluku o šefu HDZ-a i prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku i aferi Konzultantica, odnosno je li Karamarko bio u sukobu interesa jer je njegova supruga Ana poslovala s lobistom MOL-a Jozom Petrovićem. Ta bi odluka mogla uvelike obilježiti Karamarkovu političku sudbinu, budući da su brojni, kako HDZ-ovci, tako i njihovi partneri iz Domoljubne koalicije čvrsto stali uz Karamarka i njegove odluke tvrdeći kako mu ne mogu suditi dok “institucije ne odrade svoj posao”. 

Sastav povjerenstva

Povjerenstvo čine Dalija Orešković, Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Branka Lukačević-Gregić te Boris Spudić, koji se izuzeo iz ovog postupka, jer je bio Karamarkov savjetnik. 
Predsjednica Povjerenstva je Dalija Orešković, pravnica po struci koja je do ulaska u Povjerenstvo vodila svoj odvjetnički ured. Bavila se kaznenim pravom i zaštitom ljudskih prava, a u trenutku kandidiranja za Povjerenstvo već je bila koautorica knjige “Sukob interesa u teoriji i praksi UN-a, EU-a i RH” koja je te 2013. godine bila pripremljena za tisak. Ima blizanke s pravnikom Franom Leticom, sinom Slavena Letice.

Njena zamjenica, Tatijana Vučetić također je pravnica s bogatim radnim iskustvom prije dolaska u Povjerenstvo. U bivšoj HDZ-ovoj vladi bila je državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, a osim toga radila je i kao načelnica samostalnog sektora za žrtve i svjedoke u Ministarstvu pravosuđa, ravnateljica Uprave za kazneno pravo u Upravi za kazneno pravo, Uprava za međunarodnu pravnu pomoć, suradnju i ljudska prava u Ministarstvu pravosuđa, odvjetnica u osobnom Odvjetničkom uredu....

Davorin Ivanjek, izvjestitelj u Karamarkovom postupku, u Povjerenstvo je došao s pozicije suca Općinskog suda u Varaždinu, a radio je i kao sudski savjetnik i viši sudski savjetnik na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Ekonomistica po struci, Branka Lukačević-Gregić radila je kao financijska voditeljica projekta - Ingra d.d., a operativno je pratila projekte te prodaju nekretnina i bankarskih proizvoda Hypo Alpe–Adria Consultants, d.o.o. Bila je gostujući profesor u privatnoj srednjoj školi “Katarina Zrinski” u Zagrebu, ali i aktivni član Udruge Franak.

Kriminalist Boris Spudić izuzeo se iz ovog slučaja jer Karamarka poznaje iz policijskih dana. Karamarko ga je, naime, 2008. godine kao tadašnji ministar unutarnjih poslova imenovao načelnikom Uprave kriminalističke policije. Jedno vrijeme mu je bio i savjetnik, jednako kao i njegovu nasljedniku Ranku Ostojiću. 

“Očekujem pravičnu odluku”

Karamarko je jučer rekao da od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa očekuje da donese “normalnu i pravičnu odluku”. 

– A to je da nisam bio nit jesam u bilo kakvom sukobu interesa. Ne mogu vjerovati da će odluka biti drugačija jer bi to bilo doista nakaradno – poručio je. Na pitanje što će biti ako odluka bude da je u sukobu interesa, Karamarko je uzvratio da će onda potražiti druge načine da dokaže istinu i pravdu te da se obrani.•

>> Karamarko podnosi ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade!

>> U 12 sati Povjerenstvo za sukob interesa odlučuje o Karamarku

Komentara 46

FA
Fake
11:34 15.06.2016.

Nakon što doznamo odluku kreće invazija skojevaca i skojevki teleportiranih sa Iblera.Dan nezavisnosti 3.

MA
majeltomoguce
11:43 15.06.2016.

BTW spominje se politička odgovornost kao razlog da Karamarko ode bio on kriv ili ne. Ok, ali ako nije kriv hoće li otići onda i svi koji su politički ubili nevinog čovjeka (nevinog barem u ovom slučaju) ili je to kasnije vuk pojeo magare? Ako ovo nije suđenje bez suda onda ne znam što je.

MA
majeltomoguce
11:40 15.06.2016.

Ako oni odlučuju (a trebali bi), čemu onda sta ova strka i pozivi na ostavke prije njihove odluke? Zašto se netko drugi osjeća pozvanim da može i smije nekoga osuditi prije suda (povjerenstva u ovom slučaju)? Razumio bi da see ostavka tražu u slučaju sumnji na neko teško kazneno djelo, ali na to tko je poslovao sa kime u slučaju kada je neosporno da se poslovalo legalno ... Karamarko treba otići iz barem 500 razloga, no ovo nije jedan od njih osim ako se stvarno ne ustvrdi da je postojao sukom interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije