Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija

Kraus: Uvjeravam vas da ove ploče u Jasenovcu ne bi bilo za vrijeme Tuđmana

Jasenovac: Jom Hašoa, Dan sjećanja na žrtve Holokausta
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
1/8
24.04.2017.
u 18:37

Na komemoraciji je sudjelovalo 200-tinjak pripadnika židovske zajednice, stranih diplomatskih predstavništava, Roma, Srba i antifašističkih udruga

Jom Hašoa, Dan sjećanja na žrtve i junake Holokausta, obilježen je komemoracijom u Jasenovcu u organizaciji Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH. 

- Jasenovac je najveće mjesto stradanja Židova u tzv. NDH koju su obilježili rasni zakoni doneseni po uzoru na nacističku Njemačku. Jedina je to europska zemlja sa svojim rasnim zakonima i svojim logorima. Svatko tko je po tim rasnim zakonima poslan u smrt poslan je s dokumentima koji su potpisani s pozdravom "Za dom spremni". Oni koji su ubijali ovdje pozdravljali su se sa 'za dom spremni'. Vladu smo pozvali da uklone ploču s tim pozdravom iz Jasenovca što nisu učinili i zato smo odlučili ne sudjelovati na službenoj komemoraciji i sami komemorirati žrtve Jasenovca na Jom Hašoa - rekao je na komemoraciji Dr. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina u RH. Dodao je kako nijedno povjerenstvo te činjenice "ne može promijeniti, prikriti i relativizirati za dnevno političke svrhe".

- Vlade kažu da su problem naslijedile, no uvjeravam vas da ove ploče u Jasenovcu ne bi bilo za vrijeme dr. Franje Tuđmana - rekao je Kraus u izjavi za medije.

Na komemoraciji je sudjelovalo 200-tinjak pripadnika židovske zajednice, stranih diplomatskih predstavništava, Roma, Srba i antifašističkih udruga.

>> 'Ploča u Jasenovcu je na zgradi koja je oteta Srbinu i u kojoj je bila komanda logora"

>> Plenkoviću poručili 'Uklonite ustaški pozdrav', on odgovorio: 'Ploča je za poginule branitelje'

Komentara 72

MR
mrgud55555
19:34 24.04.2017.

Djeco šumskih koljača iz "uglednih" opančarskih obitelji, divljajte i bjesnite koliko hoćete, neće vam proći. U povijesti će biti zapisano da ste ideološka i biološka djeca megazločinca Tita, desetog na listi najvećih zločinaca 20-tog stoljeća i špicli velikosrpstva i Šoroša. Drugim riječima-veleizdajnici.

PO
portugisac
19:39 24.04.2017.

U svijetskim medijima Tito je kao zločinac zauzeo zavidno 9 mjesto jer je kako pišu pobio 595.000 ljudi. Čudno da Pavelića nema niti na jednome spisku.

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
19:25 24.04.2017.

Što ovaj Kraus brlja, to je nevjerojatno. Umjesto da prozove Javnu ustanovu Jasenovac zbog lažnog i smiješnog popisa žrtava Jasenovca na kojem su oni rođeni 1814., 1965. i 3965 godine, on tu trabunja smiješne stvari. Što znači da je ovo jedina europska zemlja sa svojim rasnim zakonima i svojim logorima? Pa rasne zakone je donijela još kraljevina Jugoslavija 1940., a imala je i Titova Jugoslavija od 1944., kao i logore. Ajde, Kraus, ne brljaj, nego nam reci zašto ste s interneta skinuli baze podataka preživjelih Židova u Holokaustu, da nije zato što su vas uhvatili u pokušaju prijevare, htjeli ste izmusti lovu koja vam ne pripada, pa ste na popis stavili izmišljene ljude, čak i Nijemce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije