Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEKLARACIJA O JEZIKU

Oglasio se i predsjednik HAZU-a: To je besmisleno, apsurdno i uzaludno!

Zvonko Kusić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
30.03.2017.
u 10:03

Predsjednik HAZU-a apsurdnim, uzaludnim i besmislenim ocjenjuje inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić u četvrtak je deklaraciju o takozvanom zajedničkom jeziku ocijenio besmislenom, apsurdnom i uzaludnom inicijativom koja želi dovesti u pitanje pravo hrvatskog naroda na vlastiti hrvatski jezik, koji je priznat i normiran kao jedan od službenih jezika Europske unije.  

"Hrvatski jezik Ustavom Republike Hrvatske definiran je kao službeni jezik u Hrvatskoj, jedan je od službenih jezika Europske unije, priznat je i normiran kao zasebni jezik s vlastitim međunarodnim kodom", ističe Kusić u izjavi.  

Predsjednik HAZU-a apsurdnim, uzaludnim i besmislenim ocjenjuje inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom.

Deklaraciju je sastavilo 30 osoba iz različitih struka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, tijekom konferencije "Jezici i nacionalizmi" koja se od travnja do studenoga prošle godine održavala u Podgorici, Beogradu, Sarajevu i Splitu.

Tekst deklaracije danas će na konferenciji za medije u Sarajevu predstaviti Enver Kazaz, Ivana Bodrožić, Vladimir Arsenijević, Balša Brković i Borka Pavićević. 

Plenković: Hrvatski jezik definiran Ustavom RH i jedan od službenih jezika EU

Komentirajući na upite novinara deklaraciju, premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio da o "deklaraciji o zajedničkom jeziku" na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, podsjetivši da je hrvatski jezik definiran Ustavom RH i jedan je od službenih jezika Europske unije. "Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi", rekao je Plenković. 

Obuljen-Koržinek: Deklaracija je politička inicijativa 

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek izjavila je novinarima u utorak i srijedu kako pretpostavlja da je riječ o političkoj inicijativi.

"Nedavno smo proslavili veliku obljetnicu Deklaracije o hrvatskom jeziku pa pretpostavljam da je ovo politička inicijativa koja se i na to željela referirati. U svakom slučaju, kao što znamo kroz povijest, Hrvati su govorili i pisali na hrvatskom jeziku, a hrvatski književnici oduvijek su govorili da pišu na hrvatskom jeziku kada je hrvatski jezik postao službeni", naglasila je ministrica kulture.

Dodala je kako je pitanje zajedničkog jezika "politički konstrukt koji je došao s jednom državom '45. godine, nastao je kao rezultat određene ideologije i državne politike koji u praksi nikada nije realiziran, odnosno nikada zapravo u stvarnosti nije zaživio.

On se nazivao hrvatsko-srpskim jezikom, ali svi smo mi u školi učili hrvatski i pisali smo na hrvatskom. Nije mi jasno koja je svrha danas pokretati takvu inicijativu", zaključila je ministrica kulture Obuljen-Koržinek.

>> 'Deklaracija je novi pokušaj buđenja ideje jugoslavenstva'

>> Donosimo potpunu listu potpisnika deklaracije: Evo za što se zalažu!

Komentara 47

BR
Brandfackel2
10:38 30.03.2017.

Besmisleno i apsurdno je svakako, ali potpisnicima deklaracije sigurno nije uzaludno jer to masno naplate iz hrvatskog proračuna. I danas vidimo u novinama kako je Plenkovićeva miljenica poslala u Leipzig dvojicu potpisnika te deklaracije. Zna Obuljenka zašto je postavljena umjesto Hasanbegovića i zna jako dobro koga financira!

KK
kentucky-kid
10:29 30.03.2017.

dovoljno je pogledati tko su potpisnici te deklaracije, notorni neradnci, paraziti koji su financirani prljavim novcem udbe, njihovi spavači koji nikad nisu niti budu prihvatili Hrvatsku .

SM
Sve-Mirko1
10:36 30.03.2017.

ovo je dokaz da hrvatskom javnom scenom kao i medijima dominiraju srbofili i jugofili, sramota je da neki od potpisnika redovito truju hr javnost svojim člancima u dnevnom tisku, ali i ovo je pomak prema shvaćanju tko su ti ljudi i koji im je cilj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije