Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dug do duga

Odvjetnici: Miljenić nam je dužan 14 mil. kuna

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.12.2013.
u 20:18

Odvjetnička komora kaže da su dugovanja odvjetnika prema državi gotovo 14 puta manja od potraživanja i iznose oko 1,1 mil. kuna

Jovanović nije jedini ministar koji je isplatu ovogodišnjih obaveza prebacio na iduću godinu. Učinio je to i ministar pravosuđa Miljenić. Hrvatska odvjetnička komora navodi da odvjetnici i odvjetnička društva potražuju od države više od 14 milijuna kuna, uglavnom s osnove zastupanja branitelja po službenoj dužnosti.

Iako ne mogu naplatiti dug, Porezna uprava redovito sjeda na njihove račune, pa se osim s blokadama susreću i sa slučajevima pečaćenja odvjetničkih ureda za dugove koji su bitno manji od njihovih potraživanja prema državi. Odvjetnička komora kaže da su trenutačna dugovanja odvjetnika prema državi gotovo četrnaest puta manja od potraživanja i iznose oko 1,1 milijun kuna.

Prema neslužbenoj informaciji iz Ministarstva pravosuđa, sudovi bi u siječnju 2014. godine mogli namiriti samo dio od 14 milijuna kuna duga iz prve polovice 2013., i to po vremenskom redoslijedu njihova nastajanja, dok za dugove nastale u drugoj polovici 2013. neće biti novca sve do 2015. godine! Odvjetnicima se na njihova potraživanja ne priznaju kamate, a Porezna uprava ne prihvaća ni zahtjeve za prijeboj neprijepornog duga, iako je još u veljači donesen pravilnik koji je otvorio mogućnost da se porezne obveze prebiju neprijepornim potraživanjima od proračunskih korisnika.

>>Ubojstvo u ustavu spominje samo 8 zemalja na svijetu

Komentara 3

VE
verakruz
09:23 07.12.2013.

Kada će država isplatiti zaostale mirovine za 2007. godinu??? Sedam dugih godina umirovljenici čekaju da se "osiguraju" sredstva u proračunu, a tih sredstava nigdje!!! Da napomenem, nema niti kamata za taj dug, a možete misliti kako je ljudima koji na besparici već 7 godina čekaju svoje novce!

VE
verakruz
09:24 07.12.2013.

Samo da napomenem, ti jadni umirovljenici nemaju pristup do medija kao odvjetnici, nitko više mislim ni u Vladi ne zna da taj dug uopće postoji!

OB
Objektivno...
09:36 04.01.2014.

Da li država treba platiti zastupanje po službenoj dužnosti onim odvjetnicima koji zaborave priložiti punomoć za izvanredni pravni lijek?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije