Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2014. počinju provjere

Oduzimaju se osobne RH zbog lažnih prebivališta

policija
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
03.11.2013.
u 12:08

Zakon je stupio na snagu u prosincu prošle godine, a krajnji rok za prijavu je kraj 2013. godine. Tko se ne odjavi, riskira financijske i druge kazne

Nepuna dva mjeseca ostala su da se osobe koje imaju osobne iskaznice iz Hrvatske i prebivališta odjave s tih adresa ako su na njima prijavljeni fiktivno jer će početkom sljedeće godine početi policijske provjere s financijskim kažnjavanjem i oduzimanjem osobnih iskaznica.

Zbog toga zakona su već reagirali iz hrvatske dijaspore ističući da je riječ o svojevrsnoj odmazdi prema iseljeništvu od aktualne vlasti koja pak prijeti novčanim kaznama kada se utvrde nepravilnosti i oduzimanjem osobnih iskaznica.

– Nije li zapravo skandalozno da se ljudima koji su desetljećima sanjali slobodnu Hrvatsku, koji su se iselili trbuhom za kruhom ili iz političkih razloga, jer su bili nepodobni komunističkom režimu, novim zakonom oduzima dio hrvatskog identiteta?! “To je kao da ti odsjeku prste na ruci – komentirao je nedavno jedan iseljenik kojemu je poništena osobna iskaznica u hrvatskom konzulatu u Njemačkoj. 

Pri tome su naveli da takva praksa ne vrijedi u zemljama EU. Da bi utvrdila živi li netko ili ne na navedenoj adresi prebivališta, policija može istraživati mjesto zaposlenja određene osobe, može ispitati pohađaju li djeca predškolske i školske ustanove u mjestu prijavljenog prebivališta, je li osoba ili netko od članova kućanstva učlanjen i aktivno sudjeluje u lokalnim sportskim, kulturnim i drugim ustanovama.

U informaciji MUP-a RH navodi se da svi građani koji su s danom 29. prosinca 2012. godine u inozemstvu bili duže od godinu dana zbog obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su uz inozemstvo određeno vremensko razdoblje (dugotrajno liječenje i drugi razlozi), moraju najkasnije do 29. prosinca 2013. godine o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju – konzularni ured RH na čijem području borave u inozemstvu te im o razlozima privremenog boravka izvan RH moraju dostaviti odgovarajuću dokumentaciju. Ako ne ispoštuju ovu obvezu, za njih će se pokrenuti postupci odjave po službenoj dužnosti iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Slično se odnosi i za građane u inozemstvu koji su u programu obnove ili stambenog zbrinjavanja, dok građani koji su prijavili prebivalište prema ranije važećem zakonu i žive u mjestu i na adresi koju su prijavili nisu dužni ponovno prijaviti prebivalište prema odredbama novoga zakona o prebivalištu.

Komentara 178

ZV
zvonko08
13:12 03.11.2013.

Zanima me da li će se isto postupati i prema Srbima koji su pobjegli u Oluji i dolaze samo kada je glasovanje i po penzije ili to vrijedi samo za Hrvate?

AC
actros
12:52 03.11.2013.

insideut: duzan sam ti odgovor i istinu.............otisao sam krajem osamdesetih da nemislis da se ovdje radi o starom gasarbajteru koji je otisao krajem sezdesetih.....otisao sam kao mladic zbog nesposobnosti ekonomije i politike i shvatio da se do dan danas nije nista promjenilo,nije hrvatska zemlja kriva sto u njoj vladaju ljudi koji su nesposobni,nego hrvatski narod koji ih bira bilo u politici ili u firmama na vodeca mjesta,dozvolili ste da vam pred nosom kradu a zato vam nije dijaspora kriva,mi u svijetu nasu domovinu vidimo u blagostanju i pozitivno, bez obzira na stranacku pripadnost ........vidim ovdje u svijetu s mojim narodom s kojim zivim da bi im bilo drago da je nasa zemlja uspjesna i da bi im bilo skoro svejedno koja bi to stranka da se obraz domivine spasi.........medjutim to je sve otislo u krivom smjeru jer su mnogi u hrvatskoj pasivno promatrali situaciju......

BO
bobo123
12:28 03.11.2013.

Zašto mi se čini da će se ovo odnositi samo na Hrvate? VIP manjina (Srbi) će vjerojatno i dalje raditi što žele - živjeti u Srbiji, a kod nas ostvarivati sva moguća prava, uključujući dvostruko (!) pravo glasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije