Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Konji bijelci, to su babogreci”

Održani 36. Konji bijelci u Babinoj Gredi

Održani 36. Konji bijelci u Babinoj Gredi
Foto: Branimir Bradarić
1/7
12.06.2016.
u 15:30

I ovogodišnji Konji bijelci, koji se održavaju po 36. put, započeli su s mimohodom jahača i defileom svatovskih zaprega ulicama naselja

U organizaciji Konjogojske udruge iz Babine Grede danas je u ovome mjestu, koje se nalazi nedaleko od Županje, održana jedna od najstarijih manifestacija tradicijske kulture u Slavoniji Konji bijelci.

- Glavni cilj djelovanja naše udruge bio je i ostao da sačuvamo opstojnost Šokadije na ovim prostorima. Stihovi stare narodne pjesme “konji bijelci, to su babogreci”, imaju pokriće i kod današnje generacije babogredaca, jer tradicija koju su započeli tadašnji konjogojci, uspješno se nastavlja, rekao je predsjednik udruge Đure Gregorović dodajući kako je manifestacija doprinijela da Babina Greda postane nadaleko poznata.

I ovogodišnji Konji bijelci, koji se održavaju po 36. put,  započeli su s mimohodom jahača i defileom svatovskih zaprega ulicama naselja. Povorku su činile 24 svatovske zaprege koje su bile ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima. Na njima su bile snaše i baće odjevene u narodne nošnje. Tom prilikom proglašene su i najljepše zaprege tako da je prvo mjesto pripalo zapregi Ivice Galovića iz Sikirevaca.

Drugo mjesto pripao je zaprezi Mirka Miškovića iz Babine Grede, a treće zaprezi veselih djevojaka koje je predvodila Emili Nikolić iz Donjeg Novog Sela. Govoreći o manifestaciji načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić rekao je kako je i ovo još jedan dokaz da je Babina Greda postala seoska kulturna metropola.

Komentara 1

PN
poglavnik.ndh1941
17:01 12.06.2016.

babogreci komunisti haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije