Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pantovčak

Grabar-Kitarović održala konstituirajuću sjednicu Vijeća za domovinsku sigurnost

vijeće za domovinsku sigurnost
Foto: Željko Lukuknić/PIXSELL
1/8
22.05.2015.
u 20:42

Eksperti pomažu u izradi nove strategije nacionalne sigurnosti

Na Pantovčaku je danas održana konstituirajuća sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost. Riječ je o prvom vanjskom savjetodavnom tijelu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na čijem je čelu umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević. Predsjednica je u startu Vijeću dala veliku važnost jer je cilj sustav nacionalne sigurnosti učiniti boljim i i kvalitetnijim. Vijeće bi trebalo dati znatan doprinos u izradi nove strategije nacionalne sigurnosti koja je, smatra predsjednica, zastarjela jer datira iz 2002.

Složila se i Vlada

Kako je posao na izradi prijedloga nove strategije nacionalne sigurnosti dogovoren još na Vijeću za nacionalnu sigurnost u travnju, s njime se složila i Vlada RH pa bi novoosnovano ekspertno Vijeće za domovinsku sigurnost trebalo pružiti pomoć graditeljima nove strategije. Vijeće je predstavljeno kao nadstranačko tijelo čiji članovi dolaze iz gospodarskog, obavještajnog i civilnog miljea i radit će volonterski. Među 24 člana su Ante Gotovina, Mladen Markač, Davor Domazet Lošo, Željka Antunović, Vlatko Cvrtila, alpinist Stipe Božić...

– Vijeće će raspravljati o mnogim temama, od strategije do odluka o razvoju oružanih snaga, kao što je kupnja zrakoplova. Prijedloge će proslijediti svim institucijama, od Vlade i ministarstva do Sabora i odbora – rekla je predsjednica.

Spoj civilnog i vojnog

Damir Krstičević najavio je četiri tematske radionice ove godine.

– Prva je analiza sustava nacionalne sigurnosti, a druga kako ga poboljšati. Treća tema su krizna upravljanja, sjetimo se Kornata i Gunje, a četvrta kako poboljšati koordinaciju između gradova općina – rekao je Krstičević.     

>> Generali stigli na sjednicu Vijeća za domovinsku sigurnost

Komentara 70

DA
Djeca_Arbata
21:31 22.05.2015.

Hrvatska Predsjednica sa hrvatskim generalima

DS
dskrlec
22:53 22.05.2015.

Gospodo novinari i urednici: "Predsjednica Grabar Kitarović". Naučimo se poštovati hrvatske institucije.

NE
Neo001
22:15 22.05.2015.

Ukoliko predsjednica Kolinda uspije barem PROVESTI LUSTRACIJU I PRIVATIZIRATI jrt, već bi napravila veliki korak k demokraciji u našem društvu. Jer to su rak rane našeg društva, koje nam podrivavaju temelje države

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije