Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ratno doba

Odore su šivali Uzor i Varteks

04.08.2015., Zagreb - Povodom obiljezavanja Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja odrzan je svecani mimohod kroz Ulicu grada Vukovara, od Avenije Marina Drzica do Savske ulice. Na mimohod
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
28.05.2016.
u 22:30

Kad su dizali hrvatsku zastavu s grbom, pripadnici tadašnje milicije umjesto petokratke na kape su stavili hrvatski grb s pleterom

Prve odore i znakovlje hrvatske vojske i policije stvarali su se i dobivali vizualni identitet u ratno doba i od 1990. dosad doživjeli su značajne promjene. Marino Sabolović, autor knjige „Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990.-1996.” zaključio je da su prepoznatljivi motivi hrvatskog prostora, a to su pleter i državni grb korišteni i na hrvatskom znakovlju od 1990. godine kad se počela stvarati moderna hrvatska država.

Izmjene Ustava

Sabolić, koji je i u Vojnoj povijesti pisao feljton na tu temu, tako je naveo da je prvo znakovlje s motivima pletera i grba upotrijebljeno još dok se policija zvala Republički sekretarijat za unutrašnje poslove Socijalističke Republike Hrvatske. U srpnju 1990. tako je povodom izmjena Ustava SRH, kojima su, među ostalim, definirani grb i zastava, na Trgu svetog Marka podignuta je državna zastava sa šahiranim grbom, koji je tada bio bez krune. Zastavu su podizali pripadnici Republičkog sekretarijata u odorama milicije, a umjesto petokrake na kapi su nosili državni grb. Na vrhu tog grba bio je i pleter. Druga verzija tog grba na policijskoj kapi bila je s krunom, a izrađena je u kovnici IKON. Kruna na toj verziji bila je zlatne boje, dok je na sadašnjim policijskim kapama kruna u bojama.

Sabolić navodi da su prve odore hrvatske policije bile modificirane odore milicije, a nakon toga su izrađene po uzoru na odore policijskih snaga Sjedinjenih Američkih Država specifičnih po osmerokutnom obodu kape. Službene odore Oružanih snaga pak, navodi Sabolić u intervjuu portalu Hrvatskog kulturnog vijeća, od 1993. do 1996. doživjele su više izmjena počevši od prvih odora – odora Hrvatske ratne mornarice iz 1992. godine, odora Hrvatske kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz 1993. godine koje su, s obzirom na to da se radi o inicijalnoj fazi kako samih odora tako i Oružanih snaga uopće, izrađene i korištene prilično konfuzno.

Prve službene odore Hrvatske vojske su odore Hrvatske ratne mornarice, a pojavljuju se krajem 1992. godine. One su izrađivane u splitskoj tvrtki Uzor. Početkom 1993. pojavljuju se službene odore zelene boje za kopnenu vojsku i zrakoplovstvo, dok se sredinom pa sve do kraja 1993. godine uvode zelene odore za kopnenu vojsku i plave za zrakoplovstvo, a provode se, navodi Sabolić, i modifikacije samih oznaka i odora što je zapravo epoha svojevrsnog šarenila, a koja je trajala sve do standardizacije odora 1995. godine. U izradu odora u međuvremenu se uključuje varaždinski Varteks.

– Razlog uvođenju odora mornarice 1992., a kopnene vojske i zrakoplovstva 1993. leži u razlici kako u izgledu, tako i u razlici u proizvođaču. Općenito gledano, odore mornara isključivo se razlikuju od odora kopnenih snaga i zrakoplovstva, a taj fenomen nije zaobišao ni hrvatske oružane formacije – navodi Sabolić.

Mimohod na Jarunu

Prema njegovim riječima, put prema standardizaciji odora započinje s posljednjom izmjenom odora 1995. godine, očituje se na jarunskom mimohodu prije operacije Oluja. Pravilnik o vojnim odorama 1996. propisivao je način nošenja odora, isticanja činova i tehničke specifikacije službenih odora.

Iako je sam pravilnik imao razlike između de iure propisanog i de facto korištenog, njegova je primjena, navodi Sabolić, zaključila epohu šarenila kojemu nije mjesto u vojsci – instituciji izrazite discipline, u kojoj se drži do izgleda odora.

>> Jedan od najuglednijih američkih forenzičara boravi u Hrvatskoj

Komentara 4

BJ
Bjelovar112
23:24 28.05.2016.

odore su nekad bile kvalitetnije mekse i prepoznatljive

Avatar plejer_as
plejer_as
07:15 29.05.2016.

tko je šivao 1991.maskirne uniforme, tzv "martićeve", bile su najbolje, odma poslije američkih.??.. tad još nisam znao da će "čičak" koji su one imale, poslije na modernim maskirnim biti standard

DU
Deleted user
02:34 29.05.2016.

Ni obicnu uniformu ne znamo sasiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije