Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog najave dobre sezone

Odmor na Jadranu Hrvatima će ovog ljeta biti skuplji nego ikad

Turistice
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/5
23.05.2016.
u 19:40

Jadranski domaćini očekuju da će stranci, zbog nesigurnosti u Turskoj, Egiptu i Tunisu, navaliti.

Odmor na Jadranu ovoga bi ljeta mogao biti skuplji nego ikada. Očekuje se da stranci, odbijeni nesigurnošću u Turskoj, Egiptu, Tunisu, dohrle na našu obalu, a kad raste potražnja, rastu, nažalost, i cijene. Ili barem nema sniženja i drugih cjenovnih akcija.

Bez ponuda u zadnji tren

Na cjenovno osjetljivom domaćem tržištu popust od dvjesto-tristo ili, ovisno o cijeni sedmodnevnih aranžmana, petsto-šesto kuna, prilična je ušteda. No, ne i ovoga ljeta. “Ukidamo sve popuste od Tijelova sve do rujna”, zadovoljni kako im se pune objekti obavještavaju hotelijeri ovih dana svoje partnere agente.

– Akcijskih cijena bit će manje nego ikada – potvrđuje Ivan Pukšar iz Kompasa.

– Potražnja iz inozemstva je dobra i domaći bi gost mogao biti žrtva te situacije. Naročito ako će s odlukom čekati zadnji trenutak. Stranci, naime, odmor bukiraju ranije nego naši ljudi. Ova se godina ne može uspoređivati s normalnim sezonama kad su Europljani masovno odlazili u Tursku i zemlje južnog Mediterana. Za turizam je definitivno dobro kad nema popusta, ostvarit će bolje prosječne cijene, ali za naše građane to prilično sužuje izbor... – zaključuje Pukšar.

Bazične cijene u pravilu nisu previše rasle u odnosu na lani, osim za adaptirane hotele. One su prije više mjeseci zapisane u katalozima i tu nema promjena.

Prema njima se tako sedam dana na moru, u hotelu s tri zvjezdice, tijekom lipnja može dobiti za 1500 kuna ili u srpnju, u hotelu s dvije zvjezdice za, recimo, 2195 kuna, dok u hotelu s tri zvjezdice za 2895 kuna. Kako se bliži špica, prosječna cijena pristojnog hotelskog aranžmana u pravilu nadmašuje tri tisuće kuna. Osim što se ne treba uzdati u to da će cijene u “last minute prodaji” padati, valja računati i s tim da se na Jadranu produljuje razdoblje najviših cijena.

– To se događa već nekoliko zadnjih sezona, hotelijeri najviše cijene nerijetko drže od polovice srpnja sve do polovice rujna, a ove godine neki će to zasigurno rastegnuti sve do kraja rujna. Vjerujem da će dobra popunjenost hotela povući i lagano dizanje cijena u obiteljskom smještaju pa bi na Jadranu u kolovoškoj špici uistinu moglo biti dosta skupo – procjenjuje i Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Korigiranje cijena

Potvrde li se dobre najave, jadranski domaćini neće propustiti cijene povisiti i za individualce, goste koji im stižu bez agencijskog posredovanja. Iako, upozorava predsjednik uprave Valamara Željko Kukurin, s poskupljenjima treba biti oprezan.

– Korekcija cijena može biti samo u online prodaji i za goste koji dođu izravno na recepciju, ali svako pretjerivanje osvetit će se dogodine – kaže Kukurin.

Slaže se i Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja, koji kaže da je za euforiju oko dobre sezone prerano i da svako divljanje cijena tržište vrlo brzo kazni.

Komentara 80

PS
psyhotic
20:23 23.05.2016.

Na moru nije skupo, skupo je na obali.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
20:02 23.05.2016.

A kad je na moru bilo jeftino ???

DU
Deleted user
20:15 23.05.2016.

Kako skup? Sto nudi nova sezona? Jos bolji hoteli? Sex na plazi dozvoljen? Hrvati i Hrvatice moraju platiti za seks. Hotelima i agenturama veći namet koji prebacuju korisnicima. Turci dolaze u hrvatsku na odmor jer je njihova obala nesigurna. Bosanci i Srbi dolaze i bacaju lovu i na manji luksuz, pa su Hrvati automatski pod pritiskom? Lidl povećava cijene na moru? Zbog čega ce biti skuplje? Zbog najave da ce sezona biti dobra? Tko najavljuje NEK se požuri pa neka vec sad rezervira apartman za noćenje. Inače se ne nudi nista osim najave da ce biti dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije