Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podnijeli prijavu DORH-u

Odluku o povratu kamate Franak traži prije ljeta

Udruga Franak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
11.06.2015.
u 22:40

Direktor HUB-a Zoran Bohaček očekuje reakciju Europske komisije na Vladinu odluku o smanjenju zateznih kamata

Teško je i nabrojiti prijave i tužbe koje je Udruga Franak podnijela protiv strana povezanih sa slučajem franak: osim žalbe Ustavnom sudu na odluku Vrhovnog suda, podigli su i kaznenu prijavu DORH-u i Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv sedam tuženih banaka, odgovornih osoba u tim bankama, bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog i sadašnjeg Borisa Vujčića.

Tužbe u bankama odnose se na predsjednike uprava koji su vodili banke do 1. siječnja 2014., kad je zakonom ograničena visina kamate na kredite u CHF. Prijavu podnose i Europskom parlamentu i Europskoj komisiji, od kojih traže sankcije za državu i naknadu štete jer sudovi nisu ispravno primijenili europsko pravo. Tvrde da su imali dvostruke kriterije u donošenju odluke: pri ocjenjivanju valutne klauzule rekli su da je bitno da je gramatički razumljiva, a pri odredbi o kamatnoj stopi odredili su da, osim što je gramatički razumljiva, mora biti i shvatljiva kad su posrijedi ekonomske posljedice – istaknula je na konferenciji za novinare voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić te dodala i da je Vrhovni sud propustio uputiti prethodno pitanje Europskom sudu, što je teška povreda prava EU. Nitko od prozvanih i prijavljenih nije se želio očitovati o optužbama.

– Zasad nemamo komentara – kazao je direktor HUB-a Zoran Bohaček o toj temi, a jednako je reagirao i guverner Vujčić. No zato se Bohaček očitovao o Vladinoj odluci da smanji zatezne kamate.

– Uvjereni smo da će Europska komisija reagirati na administrativno snižavanje najviših dopuštenih kamata jer je posrijedi zadiranje u tržišne cijene. Vjerujemo da će imati što reći, kao što je imala što reći kada se to već pokušalo učiniti kroz drugi zakon – poručio je direktor HUB-a.

Udruga Franak odlučna je pak u namjeri da za svoje članove što prije osigura povrat preplaćenih kamata.

– Cilj nam je da se donese hitno zakonsko rješenje kojim bi se vratile preplaćene kamate dužnicima u CHF, tražit ćemo da se u Saboru ta odluka donese do ljetne stanke – objavila je K. Lucić te dodala da je posrijedi iznos od 2,27 milijardi kuna, između 20 i 25 tisuća kuna po dužniku.

Potporu Franku i ovaj je put dao profesor Ivan Lovrinović, koji je priliku iskoristio i da najavi svoj politički angažman kroz udrugu Promijenimo Hrvatsku čiji je predsjednik.

>>Udruga Franak podnijela prijave protiv banaka, Rohatinskog i Vujčića

>>Udruga Franak predaje tužbu Ustavnom sudu

Komentara 5

DU
Deleted user
06:24 12.06.2015.

HNB je sve samo ne Hrvatska a još manje Narodna

FI
Fijaker13
23:32 11.06.2015.

Dosta znakovito je da se vijest o konferenciji za novinare, o problemu koji se tiče direktno 60.000 gradjana, objavljuje doslovno pola dana nakon sto je održana. Nisam siguran da je ikada netko kazneno prijavio (bivšeg doduše) guvernera Narodne banke. Ne tvrdim da je to namjerna uređivačka politika, ali propust svakako je.

Avatar taqa
taqa
09:21 12.06.2015.

Koji pokvarenjak moras biti da kazes covjeku kojem je nakon 7 godina glavnica porasla, da se osjeca ostecen.Kretenu jedan, covjek se osjeca pokraden.Prokleti bankarski gadovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije