Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa od IPO-a?

Odluka o javnoj ponudi za HAC-ONC za 10 dana, HEP mora riješiti pravna pitanja

30.04.2015., Zagreb -U Banski dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH, na kojoj je uz ostalo, raspravljano o prijedlogu zakona o osobnoj iskaznici i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.05.2015.
u 09:13

Vlada je postala opreznija u izjavama jer savjetnici koji su odabrani za pripremu IPO-a HEP-a znaju da prije izlaska na Londonsku burzu tvrtka mora imati čistu situaciju

Iako se investicijska javnost ove godine pripremila za najavljenu inicijalnu javnu ponudu HEP-a, pa vjerojatno i HAC-ONC-a, Vlada je sada postala opreznija u svojim najavama tvrdeći da stručnjaci moraju reći svoje mišljenje treba li i kada u IPO.

– Trenutak odluke kada eventualno krenuti u taj proces bit će vezan isključivo uz stručnu analizu kada je najpovoljnije krenuti u taj proces. Dakle, konačnu procjenu dat će stručnjaci, a konačnu odluku donijeti Vlada RH – kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Vlada je postala opreznija u izjavama jer savjetnici koji su odabrani za pripremu IPO-a HEP-a znaju da prije izlaska na Londonsku burzu tvrtka mora imati čistu situaciju, a prema onome što su vidjeli, HEP to nema. Navodno je upitno vlasništvo nad nekim hidroelektranama, a s pravne strane, tj. pitanja vlasništva, sve dozvole moraju biti čiste. Izlistavanje dionica na burzi postavlja i tvrtki pitanje zašto je često došlo do promjene uprava ili nadzornih odbora te što su radili, odnosno kako nam kaže sugovornik blizak Vladi, činjenica je da korporativno upravljanje u HEP-u nije razvijeno. Ako se samo neki detalj ulagačima prešuti, to se kažnjava.

Prema tome, pripremiti takvu tvrtku za burzu traži vremena, ali to ne znači da se posao ne bi mogao odraditi u šest mjeseci, odnosno do jeseni kako je prvotno najavljeno, ali ipak je veća mogućnost da će se odgoditi, ako se u konačnici uopće i dogodi. U nedavnom je intervjuu predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović, uz neizvjesnost oko IPO-a HEP-a, rekao i da nije doneseno konačno rješenje o IPO-u HAC-ONC-a, nego da je glavni cilj naći način za razduživanje HAC-a i ARZ-a. Kako doznajemo, konačna odluka bit će donesena za desetak dana, a najvjerojatniji bi model bio ipak prikupljanje kapitala na burzi za HAC-ONC, a nakon toga bi se išlo u refinanciranje duga uz niže kamate jer sadašnji prihodi HAC-a i ARZ-a ne uspijevaju pokriti ni kamate.

>> 'Molim građane da bez emocija podrže IPO model'

Ključne riječi

Komentara 9

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
09:25 05.05.2015.

Možda da za početak označe te autoceste kako se to radi u ostatku Europe. Prođeš pokraj Zagreba a da ni ne primjetiš. U Italiji pokraj Milana piše milijun puta Milano na sve moguće načine. I možda da naprave kakvo normalnoo odmorište s hotelom i nekim lancem restorana. A da o neuređenim benzinskim stanicama i ne govorim... Oni jednostavno ne znaju zarađivati na autocestama osim na cestarini. Biznis nula.

Avatar mirica19
mirica19
11:56 05.05.2015.

Čemu i kome mi plaćamo tolike naknade?? A sad će se novac tražiti javnim ponudama?! Gori od ovoga teško da mogu biti.

ST
stric5
11:02 05.05.2015.

....počela rasprodaja...."sve po 8".... ali to smo znali i dok su kukurikavci bili u oporbi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije