Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.04.2017. u 13:40

Panika je najveća prijetnja uspješnom završetku procesa restrukturiranja

Ivica Todorić prepustio je Agrokor, carstvo koje je izgradio, Vladi i svojim vjerovnicima. Od svoje kompanije oprostio se kazavši da se ponosi time što je stvorio i apelom vjerovnicima da pokušaju spasiti 60 tisuća radnih mjesta. Formalno je to učinio predajom zahtjeva za aktiviranje lex Agrokor. Političari i dio javnosti dobili su ono što su htjeli postići zakonom – Todorić više nije na čelu kompanije, ali to je samo početak problema, a ne njegovo rješenje. Iako je Todorić simbol Agrokora i većina najveću hrvatsku kompaniju percipira kroz njegov lik, odlaskom Todorića nijedan dug nije otplaćen, likvidnost za dobavljače nije osigurana.

Kompanija neće njegovim odlaskom lakše dobiti ili reprogramirati kredite, a radnicima nije tim potezom osigurana plaća. Za to je potrebno osmisliti kvalitetan plan i vratiti povjerenje ulagača, dobavljača i vjerovnika u sposobnost tvrtke da ovu krizu preživi, a dugove u što većoj mjeri plati. Vlada je zakonom povjereniku dala veliko povjerenje jer on praktički obavlja i upravljačke i nadzorne funkcije. O tome tko će biti imenovan na tu funkciju ovisit će uspjeh operacije spašavanja Agrokora. Ključno će u idućim tjednima biti da povjerenik brzo donosi odluke, da se angažiraju najkvalitetniji stručnjaci za procjenu vrijednosti imovine i obveza te da se pripremi maloprodaja za turističku sezonu, a to znači da se mora platiti dio dugova dobavljačima. Ekonomija nije samo matematika, često se u nju upleće i psihologija pa će i u ovom slučaju puno toga ovisiti o percepciji. Konzum je godinama dugovao dobavljačima, ali tek kada je kriza nastala i kada su dobavljači posumnjali da se dugovi neće vratiti, nastala je panika. Tu paniku valja smiriti jer je ona najveća prijetnja uspješnom završetku procesa restrukturiranja i refinanciranja u Agrokoru.

Da je tako, dokazuje i stampedo koji je nastao prilikom najave puštanja prve zadužnice. Svi dionici procesa morali bi u ovom trenutku povući ručnu kočnicu kako zbog žurbe ne bi izazvali lančani sudar. 

>> 7 poučaka slučaja Agrokor za gospodarstvo, banke i vlast

>> Trgovački sud: Vlada ima rok od dva dana za imenovanje izvanrednog povjerenika za Agrokor

Komentara 10

MA
marijaqwer
14:51 08.04.2017.

Todorić je iz bukare od litara isisao 500 litara i sada sretan i ponosan predaje državi i narodu da se i oni napiju. Nemojte samo reći da je bukara prazna i suha, jer dok je Todorić pio teklo je obilato.

AN
antonelić
14:22 08.04.2017.

bravo marina , floskula par exellance : "uspješan završetak procesa restrukturiranja i refinanciranja" .... ps. uspješan završetak očekujem za petnaest mjeseci na izvanrednim izborima ...

NE
nemanatrag
17:33 08.04.2017.

"Ivica Todorić prepustio je Agrokor"... gdje je bio da ga prepusti prije deset godina kad nije bio pod teretom dugova!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije