Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zelena pobuna

'Odlagalište otpada u Karlovcu uništit će izvore pitke vode'

zeleni
Foto: Snježana Bičak
01.09.2015.
u 13:35

Željko Obradović i Žarko Kotur pisali glavnom državnom odvjetniku Cvitanu. Direktor Kodosa Z. Marčetić: Razgovarali smo, pokazivali im dozvole i studije, no oni ništa ne priznaju, pa ni odluke Sabora

"Inzistiramo da DORH provede istragu protiv Željka Obradovića i mene osobno jer netko mora biti kriv i netko laže u priči o gradnji Centra za gospodarenje otpadom Babina gora pokraj Karlovca. Imamo dokaze, brojne studije i ispitivanja struke o tome da će se tom lokacijom zagaditi strateške rezerve pitke vode za ovaj dio Hrvatske. Odabrana je lokacija i u suprotnosti s Okvirnom direktivom o vodama, a priča o Babinoj gori puna je laži, korupcije, političkih dogovora, ali sve su naše kaznene prijave odbačene. Ispitajte onda i osudite nas. Bit će nam čast da budemo prvi optuženi 'ekološki osviješteni' pojedinci u Hrvatskoj", piše u dopisu koji su Željko Obradović i Žarko Kotur, mještani Babine gore pokraj Karlovca, poslali glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. Dopis će, kažu, poslati i institucijama EU, ali i papi.

– Nitko nas ne može uvjeriti da tu nema nekog "većeg dogovora" jer većina je planiranih lokacija za slične Centre za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj u blizini izvora pitke vode, od Karlovca, preko Rijeke, Pule do Dalmacije – tvrde ekolozi. Ističu da imaju dokaze da je Studija utjecaja na okoliš za Babinu goru netočna jer po njoj tamo nema izvora pitke vode. No, oni su dokazali da iz šireg "bloka" Babine gore izvire više od 300 izvora pitke vode. Kotur i Obradović smatraju da nije slučajno da je direktor tvrtke koja vodi Centar Zdravko Marčetić, nekad direktora karlovačke Čistoće.

– Kazneno smo ga prijavili DORH-u da je "zamračio" više od 10 milijuna kuna jer je kao direktor Čistoće dopustio dovoz otpada bez prateće dokumentacije na deponiju Ilovac. No, nekim je čudom izuzet iz zahtjeva DORH-a za provjeru naših navoda – kaže Kotur.

Zdravko Marčetić, direktor tvrtke Kodos, koja vodi gradnju Centra za gospodarenje otpadom, kaže da su njihove tvrdnje laž. – U nekoliko smo navrata razgovarali, pokazivali im svu dokumentaciju, dozvole, studije, no oni ništa ne priznaju, pa ni odluke Sabora, Ministarstva zaštite okoliša, EK. Babinu goru Sabor je proglasio projektom od državnog interesa – kazao je Marčetić.

>> Hrpa glomaznog otpada danima ‘buja’ u Dugavama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije