Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.10.2014. u 14:00

Reformu školstva treba uvoditi na mala vrata da se zavaraju oni koji su savršeno sretni u postojećoj močvari

Ministar Mornar čini se kao praktičan i poduzetan čovjek, svjestan ograničenja hrvatske obrazovne prakse. Za razliku od svog prethodnika ne gubi vrijeme i energiju na frontalne sukobe na svjetonazorskoj razini. No, hoće li u zemlji koja se opire svakoj promjeni doista pokrenuti reformu obrazovanja bez koje svi mi skupa, zajedno sa svojom djecom, nikad nećemo naprijed?

Ako i pokuša, bit će to jako teško. Možda bi zato reformu školstva trebalo uvoditi na mala vrata. Mic po mic. Tako da se zavaraju oni koji su savršeno sretni u postojećoj močvari. Kao što je već više puta predlagao, dr. sc. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja i jučer je u Dobro jutro Hrvatska predstavio vrlo konkretnu mini-reformu: da instrukcije postanu dio škole. Jokić predlaže da se reformira sustav dopunske i dodatne nastave koji se nije mijenjao valjda 50 godina, da se institucionalizira vršnjačka pomoć i da škole angažiraju studente i umirovljene profesore kao podučavatelje.

Jokićevim receptom trenutačno bi se promijenio život 56 posto hrvatskih učenika koliko ih pohađa instrukcije, njihovih roditelja i svih hrvatskih profesora u mjeri u kojoj takav efekt ne bi mogao postići ni nagli industrijski rast ni ogromna investicija iz Marasove "Silikonske doline" u hrvatski IT sektor. Bilo bi divno da Jokićev prijedlog dopre do ministrovih ušiju, ali pitanje je hoće li kad je izgovoren u "maloj" emisiji za penzionere i kućanice. Obrazovanje je i 2014. tema za udarne tv-minute u samo tri slučaja: na početku školske godine, na kraju školske godine i ako se u nekoj učionici dogodi nešto gadno.

PLUS

Premda je HTV-u prodala podgrijano jelo, kako je kolega Starčević napisao za Piramidu, prisavska dalekovidnica i dalje nema bolju šoumenicu od Željke Ogreste.

MINUS

Nedopustivo i nespretno, Ružica Renić razgovarala je u Studiju 4 s Milardovićem i Macanom kao da se podrazumijeva da su obojica protiv referenduma Ž. Markić.

>> Zapovjednik američke vojske sredio Milanoviću posao u Silicijskoj dolini

>> Kako se nonšalantni Igor Dragovan, 'prvi mačić SDP-­a', sam bacio u vodu

Komentara 3

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:14 01.10.2014.

...jesu li prodali vodu, zemlju i zrak... baze podataka jesu...

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
15:56 01.10.2014.

Silikonskoj???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije