Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ, SDP, HNS...

Reakcije na obraćanje predsjednice: 'Ideološke podjele razaraju hrvatsko društvo'

Inauguracija Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
09.05.2016.
u 20:02

Dok HDZ neslužbeno osuđuje sve oblike radikalizma, iz HNS-a tvrde da oni namjeravaju stajati na braniku pristojne države. SDP smatra da je predsjednica sama kriva za ove podjele zbog godinu i pol dana šutnje na određene pojave u društvu, a iz HSS-a tvrde da je prisutno koketiranje s ustaštvom

Nakon obraćanja javnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja poziva na pomirbu djece ustaša i partizana, svojim komentarima oglasile su se i stranke HDZ i HNS.

Iako u HDZ-u nisu imali službenu reakciju na njezin govor, neslužbeno se doznaje kako "smatraju da su oni krivi adresa za komentiranje jer osuđuju sve radikalizme i da ih ideološka pitanja ne zanimaju". Njihova politika je politika desnog centra, a osuđuju svaki oblik radikalizma te se žele usredotočiti na gospodarstvo i investicije.

Iz HNS-a se slažu u osuđivanju rastućeg nacionalizma, fašizma i ekstremizma svih vrsta. Smatraju da ideološke podjele razaraju hrvatsko društvo te da tome treba stati na kraj.

Poruka predsjednice Vladi RH "da se trgnu i uhvate posla", nešto je s čime se i sam HNS slaže te dodaju da će "stajati na braniku pristojne države, slobodnih i jednakopravnih građana".

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Krešo Beljak iz HSS-a kazao je da ne vidi velike podjele, nego šačicu revizionista koji potencijalno mogu biti opasni.

– Predsjednica je rekla da je svjesna da će se zamjeriti ljevici i desnici. Ne vidim krajnju ljevicu, ne vidim partizanske horde, ali bome vidim koketiranje s ustaštvom – smatra Beljak.

Iz stranke lijevog centra, Gordana Sobol (SDP) poručila je da je predsjednica sama pridonijela ovim podjelama svojom šutnjom na određene pojave u društvu posljednjih godinu i pol dana.

– Prije svega mislim na veličanje ustaštva i NDH. Predsjednica ni danas nije rekla da moderna država ima temelje na antifašizmu i odlukama ZAVNOH-a, što stoji i u Ustavu. Ona ne može svoju funkciju obnašati od poslanice do poslanice, mora odreagirati, a prešutjela je povike "Za dom spremni" i na stadionu i na prosvjedu u Zagrebu, a ignoriranje Jasenovca predsjednik države si ne može dozvoliti – kazala je Sabol.

>> 'Moderna hrvatska država počiva na pomirbi djece ustaša i partizana'

Ključne riječi

Komentara 306

JK
jurica.kovač
20:19 09.05.2016.

Drugarice Gordana Sobol presjednica je rekla da moderna Hrvatska počiva na temeljima antifašizma ali da netreba mješat antifašizam i zločinački režim jugoslavije.Malo bolje slušaj pa češ znat šta je rekla a ne izvrčat njene riječi.

4M
4mazge
20:20 09.05.2016.

Na ovim prostorima ideološki rat nikad nije bio žešći, i stječe se utisak da nikad neće prestati....stalno partizani i ustaše....dojadilo je i slušati....a da su političke elite pokrenule lavinu i održavale je na životu to svakako!....valjda sve u cilju maskiranja pravih tema kao npr. gospodarsvo....itd

Avatar navijač
navijač
20:19 09.05.2016.

I opet tzv. Ljevičari izazivaju i prozivaju druge, a podjele su počele kad je onaj pokvareni josipović dograbio vl

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije