Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 praznih mjesta

Odgođena sjednica Odbora za Ustav na kojoj se trebala složiti konačna lista kandidata za ustavne suce

odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.05.2016.
u 12:21

Robert Podolnjak kazao je da je sjednica odgođena jer je dogovoreno da se provedu još dodatne konzultacije unutar klubova zastupnika pojedinih stranaka

Iako se sutra ujutro, dakle u utorak, trebao sastati Odbor za Ustav kako bi njegovi članovi nakon provedenih razgovora konačno utvrdili listu kandidata za deset praznih mjesta na Ustavnom sudu i uputili je Saboru na glasovanje, sjednica je odgođena na zahtjev dijela članova Odbora.

– Neki članovi tražili su dodatno vrijeme za konzultacije, pa ćemo pričekati da vidimo na koji način će se postići dogovor. Nadam se da ćemo biti obaviješteni o novom terminu. Ja vjerujem i nadam se da problema neće biti jer se radi o prevažnoj temi koja nam je u ovom trenutku i prioritet. Nadam se da će sjednica biti održana već u srijedu kako bi sve nedoumice koje će biti izazvane odgodom sutrašnje sjednice biti riješene – kazao je SDP-ov Peđa Grbin te ustvrdio kako se nada da ova odgoda nije nikakvo odugovlačenje s izborom ustavnih sudaca.

Predsjednik odbora za Ustav, Mostov Robert Podolnjak kazao je da je sjednica odgođena jer je nakon današnjih konzultacija članova Odbora za Ustav dogovoreno da se provedu još dodatne konzultacije unutar klubova zastupnika pojedinih stranaka i da zbog toga neće sutra imati sjednicu odbora, nego u srijedu.

– Ne mogu vam govoriti tko je tražio odgodu, riječ je o tome da s obzirom na važnost, na broj osoba, jednostavno treba dogovoriti unutar klubova, treba dogovoriti najmanje 101 glas. Mora postojati iznimno visok stupanj sigurnosti da će se ta dvotrećinska većina ostvariti i s obzirom na određena imena kandidata o kojima je bilo govora, naravno da treba ustanoviti postoji li apsolutno suglasje svih relevantnih stranaka da pojedini kandidati dobiju takvu suglasnost većine – kazao je Podolnjak. Upitan smatra li da postoji mogućnost da se izabere manje od traženih 10 ustavnih sudaca, s obzirom na sve probleme u vladajućoj većini, odgovara da je teško govoriti o hipotetičkim rješenjima.

- Ali nije isključeno niti to da se izabere možda manje od 10 sudaca, ali unaprijed vam o tome ne mogu govoriti jer u ovom trenutku ne postoji 10 kandidata za koje bismo znali da će biti izabrani. Upravo zato, kao što vidite, vode se i dodatne konzultacije. Broj će biti poznat na glasovanju kad bude sjednica u srijedu – dodaje Podolnjak.

>>Raspusti li se Sabor a ne izaberu ustavni suci, država će biti u blokadi 

Komentara 1

ST
stefj
14:21 30.05.2016.

Hm, Most sa SDP-om dogovara suce? Trebat će im za nadolazeće izbore, inače ništa od svega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije