Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆA POTPORA

Odbor za Ustav Saboru za ustavne suce predlaže Sanju Barić, Ivanu Čalić i Mladena Bajića

Odbor za ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
28.04.2015.
u 13:33

Glasovanju je prethodila rasprava u kojoj se najviše prigovaralo zastupnicima HDZ-a koji nisu došli na sjednicu

Odbor za Ustav Saboru će za dva mjesta na Ustavnom sudu na glasovanje predložiti profesoricu prava Sanju Barić, sutkinju Ivanu Čalić te bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Odlučeno je to danas na sjednici Odbora gdje su članovi odbora, bez zastupnika HDZ-a, tajnim glasovanjem najveću potporu dali ovim kandidatima između njih 11 prijavljenih. Sanja Barić je dobila svih 9 glasova prisutnih članova, među kojima su bili većinom SDP-ovci te Goran Beus Richembergh iz HNS-a, laburist Dragutin Lesar te HDSSB-ov Josip Salapić, Ivana Čalić ih je dobila 8 za i jedan protiv, a Mladen Bajić 7 za i dva protiv.

Glasovanju je prethodila rasprava u kojoj se najviše prigovaralo zastupnicima HDZ-a koji nisu došli na sjednicu. Laburistu Dragutina Lesara razljutilo što je predsjednik Odbora, SDP-ov Peđa Grbin, odustao od ranije dogovorene procedure da se 11 predloženih kandidata boduje. Do zadnjeg trenutka se lomio hoće li uopće sudjelovati u glasovanju, jer ga cijela situacija oko izbora dvoje sudaca "tjera na sumnju i propitivanje, s obzirom na previše promjena i sumnjivih situacija".

- Može se dogoditi da ne izaberemo ova dva suca, krajem godine ističe još pet mandata, ako se tih sedam sudaca ne izabere, može se pojaviti netko s prijedlogom da se ukine Ustavni sud. Ovo nije dobra poruka, razmišljam trebam li uopće sudjelovati u ovom postupku, jer ne želim sudjelovati u parlamentarnoj proceduri neizbora ustavnih sudaca – prigovorio je Lesar, a članovi SDP-a počeli su ga nagovarati da ne odustane. Grbin mu je odgovorio da vladajući svakako nisu željeli opstruirati izbor ustavnih sudaca jer onda ne bi ni započinjali tu proceduru, nego bi čekali kraj godine i nove parlamentarne izbore. Njihova je, kaže, želja da se suci izaberu i da se osigura kontinuitet Ustavnog suda.

- Sada bih dao ruku u vatru da nećemo izabrati dva suca, očekivao sam da će dvotrećinska većina bez HDZ-ovaca biti odgovornija i pametnija. Nismo u stanju naći način da izaberemo suce, ne amnestiram od odgovornosti Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića, ali očito bez njihova dogovora neće biti izbora. Zašto smo onda ovdje – pita se Lesar koji podsjeća da je Ustavni sud bez jednog suca već od 2010., kada se nije uspjela osigurati dvotrećinska potpora za imenovanje nasljednika sutkinje Nevenke Šernhorst.

- Tada je na vlasti bio HDZ, a u oporbi SDP i nismo uspjeli, sada je situacija obrnuta, a HDZ-a nema na Odboru. Vjerojatno će i u Saboru izvesti neki manevar da ne sudjeluju u odlučivanju – vjeruje Lesar.

SDP-ovi zastupnici podsjetili su Lesara da HDZ-ovci već neko vrijeme opstruiraju rad Odbora, a tako i Sabora, što je Ingrid Antičević Marinović nazvala rušenjem, a ne manifestacijom trenutnog stanja.

Ustavni stručnjak Branko Smerdel zastupnicima je pak objasnio da suce neće izabrati dok "ne odustanu od velike laži da postoje suci koji nikome ne pripadaju".

- Za američki ustavni sud, koji je najstariji na svijetu, zna se da je to politički sud, a tako je i svugdje u svijetu. A jedino mi kao tražimo nezavisne suce, pa gdje ćete naći takve ljude – komentirao je vanjski član odbora Smerdel.

Potpredsjednik odbora u ostavci Vladimir Šeks, koji nije bio na sjednici, kasnije je pojasnio da njegov Klub HDZ-a ne želi sudjelovati u ovom izboru sudaca.

- Trebalo je doći do međustranačkog dogovora, suci se biraju dvotrećinskom većinom, dogovor nije postignut, bar dva najodgovornija kluba - SDP i HDZ – su se trebala dogovoriti oko kandidata, no taj dogovor nije uslijedio. Zato HDZ više nije sudjelovao u radu Odbora za Ustav, a vjerojatno će tako biti i na plenarnoj sjednici ako se bude raspravljalo i glasovalo o sucima Ustavnog suda – objasnio je Vladimir Šeks.

>> Sada znamo što je razlog Bajićeve višegodišnje medijske šutnje

>> Ustavni sud 
do jučer bio 'najžešća oporba', a sad se 'slizao' s Milanovićem?!

Komentara 10

DU
Deleted user
14:15 28.04.2015.

kakva udbaška država,ajmo narode.mladen bajić je zlo koje hoda ovim prostorima

JA
ja123pao
14:01 28.04.2015.

bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Odlučeno je to danas na sjednici Odbora gdje su članovi odbora, ------------------------------------------------------------------------ da bi ga zaštitili od mogućeg progona iz njemačke, zbog događaja u lori udbaši prtedlažu ulazak u ustavni sud kao sudac.

MX
MXLCLGTG
15:09 28.04.2015.

Politika bira ustavne sudce i hoce da sudstvo bude nezavisno nije ni cudo sto ima cudni sudski odluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije