Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incijativa HAZU-a

Odbor za kulturu pokrenuo proceduru proglašenja 2016. godinom Nikole Šubića Zrinskog

Odbor za kulturu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
23.02.2016.
u 15:44

Hrastov Ladislav Ilčić tako je predložio da se proba i Gradu Zagrebu sugerirati da zagrebački Zrinjevac dobije tablu Nikole Šubića Zrinjskog, ali i više "nacionalnog štiha".

Saborski odbor za obrazovanje, znanost i kulturu jednoglasno je podržao pokretanje postupka da se 2016. godina proglasi spomen godinom Nikole Šubića Zrinskog. U povodu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, inicijativu za proglašavanje ove godine spomengodinom dali su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Međimurska županija u kojoj je pokopana njegova glava.

Predsjednica Odbora Gordana Rusak predložila je da svi podrže ovu inicijativu, koju je, tvrdi, podržao i ministar obrazovanja, te primjetila kako nekada stranci više cijene naše povijesne ličnosti nego mi sami, podsjetivši da je jedan japanski zbor izvodio ariju "U boj" iz opere Nikola Šubić Zrinski. Hrastov Ladislav Ilčić tako je predložio da se proba i Gradu Zagrebu sugerirati da zagrebački Zrinjevac dobije tablu Nikole Šubića Zrinjskog, ali i više "nacionalnog štiha".

- Mađari ga slave deset puta više od nas - zamjerio je Ilčić, a HDZ-ov Miroslav Tuđman uz osmjeh je dodao kako je razlog tome vjerojatno to što ga oni smatraju svojim.

Odbor je raspravio i većinom glasova podržao Izvješće Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje za 2015. Vladajući (osim Mosta) bili su suzdržani na glasovanju o izvješću tumačeći da ono ne nudi odgovore na ključna pitanja o stanju u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovnom sustavu.

- U izvješću nema merituma stvari kao ni konkretnih odredbi koje treba mijenjati. Nema ni ciljeva koji su ostvareni ili ih pak tek treba ostvariti. Nema odgovora na elementarna pitanja. U izvješću je dat odgovor na "što" i "zašto", a ne "kako" i "gdje" – primjetio je Miroslav Tuđman, a s njime se složio i Ladislav Ilčić koji je tek danas otkrio da postoji ovo Vijeće. 

- Priznajem da nisam ni znao za Vaše tijelo pa sam išao gledati kamo vi pripadate – kazao je Ilčić koji je zatražio da se u sljedećim izvješćima Nacionalnog vijeća više bave stanjem obrazovanja, a manje svojim sastancima.

- Gledate krivim naočalama i iz krive perspektive. Ovo tijelo prati kvalitetno predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski sustav, a nije mu zadaća da operativno provodi zakone u sustavu – pojasnio je SDP-ov Mirando Mrsić ostalim članovima odbora koji su kritizirali način pisanja izvješća.

Podnoseći izvješće, predsjednica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje Jasna Krstović pojasnila je kako je Nacionalno vijeće radilo kao savjetodavno tijelo s ciljem da bude korektiv i kritički prijatelj obrazovnoj politici, no zamjerila je što Vijeće nema veće ovlasti.

- Primamo solidnu novčanu naknadu koja je nesrazmjerna u odnosu na ono što bismo mogli i ono što nam zakonska regulativa dopušta – primjetila je Krstović. Zastupnicima je uputila molbu da, ako mogu, utječu na postavljanje jasnijih kriterija za imenovanje članova Vijeća, budući cijela procedura traje više od tri mjeseca, pa bi već u rujnu trebali raspisati javni poziv za sve članove kojima ističe mandat kako bi u siječnju iduće godine mogli normalno raditi. 

>> Jednoglasno podržali imenovanje Šanjeka i Akmadže u Memorijalni centar Domovinskog rata 

>> Oporba traži sazivanje sjednice Odbora za medije na kojoj bi saslušali Hasanbegovića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije