Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA IZVANRASPRAVNOG VIJEĆA

Odbijen zahtjev USKOK-a da se spoje spisi slučaja Hypo i Fimi medije

Ivo Sanader
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/6
31.05.2016.
u 16:45

USKOK je s takvim zahtjevom izašao na prvom pripremnom ročištu za aferu Fimi medija sredinom lipnja ove godine.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedlog USKOK-a da se spis slučaja Hypo, u kojem je bivši premijer Ivo Sanader optužen za ratno profiterstvo, spoji sa spisom Fimi medije.  

USKOK je s takvim zahtjevom izašao na prvom pripremnom ročištu za aferu Fimi medija sredinom lipnja ove godine. Tužiteljstvo je zatražilo prvo da se spis Hypo razdvoji od spisa Ina-MOL i Hernadi, te  da  se nakon toga pripoji Fimi mediji. Obrazložili su da se Hypo i Fimi medija nalaze u istom procesnom stadiju. Objasnili su da razdvajanje od spisa koji se bavi Inom i MOL-om traže jer je riječ o zasebnim pravnim cjelinama. No, njihov zahtjev izvanraspravno vijeće je odbilo, objasnivši da su spisi Hypo i Ina-MOL spojeni odlukom suda u studenom 2011. te da je u tom slučaju vođen jedinstveni postupak koji  je  okončan pravomoćnom osuđujućom presudom.

Naveli su i da su spisi Hypo i Fimi medija u različitim procesnim stadijima, jer je Hypo u fazi rasprave dok  je Fimi medija u fazi pripremnog ročišta (u međuvremenu je i Fimi  medija došla u fazu rasprave, op.a.). Izvanraspravno vijeće, suprotno od USKOK-a smatra i kako činjenica da se spis Hypo, Ina-MOL i Hernadi trenutačno po žalbi nalazi na Vrhovnom sudu, nije okolnost koja bi upućivala na to da će kroz dulje vrijeme biti onemogućen nastavak tog suđenja, tim više što se Hernadiju sudi u odsutnosti. No upravo spis Hernadi, koji je odlukom suda spisima Hypo i Ina-MOL (Ustavni  sud  je  pravomoćnu  presudu u tom predmetu ukinuo u srpnju lani, odredivši  novo  suđenje, op.a.) pripojen u prosincu 2105. zakomplicirao je nastavak suđenja bivšem premijeru zbog optužbi da je primio 10 milijuna eura mita od Hernadija kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, iako na njih nije imao pravo.

Naime, kada je Hernadiju počelo suđenje u odsutnosti u veljači 2015., njegova je obrana tražila da se dio spisa ili cijeli spis prevede na mađarski. Sudsko vijeće ih je odbilo, pa su se oni žalili  Vrhovnom  sudu, a o toj žalbi Vrhovni sud od tada do danas, više od 14 mjeseci nije odlučio. Kada ta odluka bude donesena, tek će se onda moći nastaviti sa suđenjem Sanaderu i Hernadiju. A kada će se to dogoditi, ovisi, naravno, o tome hoće li zahtjev obrane biti usvojen. Jer ako bude, za prijevod će trebati neko vrijeme, vjerojatno mjeseci. A to bi onda značilo da ponovljeno suđenje Sanaderu te suđenje Hernadiju vjerojatno neće početi prije 2017.

Komentara 5

Avatar germanikus
germanikus
17:06 31.05.2016.

Da biste bolje shvatili mnoge za nas ,,male,, ljude neshvatljive akrobacije ,,našeg,, Krivosuđa želim vam u tu svrhu navesti jedan za to paradni primjer!Bračni par oboje odvjetnici do sredine 90- kad ulaze u Pravosuđe nemaju NIKAKVU značajnu imovinu da bi tad počeo njihov strelovit financijski uzlet!Danas nakon ca. 20 godina ,,rada,, imaju u Zagrebu novi ogroman stan,pored Zagreba lijepu vikendicu,na moru raskošnu vilu,oboje voze dva skupa terenca i jedno dijete im studira izvan Hrvatske!SVE to posjeduju koliko je meni poznato bez ikakvih kreditnih opterećenja!Kraj priče ..pametnom dosta a bud...li ni crtež nebi pomogao!

Avatar germanikus
germanikus
19:09 31.05.2016.

Svim kret...ima koji tvrde da je Sanader nevin postavljam samo jedno jednostavno pitanje ...od kuda čovjeku koji je početkom 90-tih bez značajne imovine stigao u Hrvatsku sve ono što danas posjeduje!?Priče o imovini stečenoj u Austriji neka ostave za petogodišnjake s posebnim potrebama!

LA
Lavica7
20:07 31.05.2016.

Im0ovina stecena u Austriji? Nista lakse. Trazit poreznu karticu od Austrije. Kladim se da su zivjeli od socijale bez ikakvog vlasnistva. Krava muzara ih je cekala s druge strane granice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije