Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Odbijaju cjepivo pa sada opet znamo što su ospice

cijepljenje
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/2
17.12.2014.
u 22:00

Pokret protiv cijepljenja u Hrvatskoj posljedica je fame o povezanosti cjepiva MOPARU i autizma u djece iako je te teze pobio niz svjetskih istraživanja

Nakon troje oboljelih od ospica, nema novih slučajeva zaraze, potvrdila nam je dr. Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Obvezno je cijepljenje u Hrvatskoj uvedeno 1968. godine pa mnogi liječnici i nisu imali prilike vidjeti oboljelog od ospica. Simptomi su isprva slični virozi – curenje nosa i povišena temperatura.

Komplikacije mogu dovesti i do invalidnosti

– Za nekoliko dana javlja se osip, prvo na licu pa se širi na trup i ekstremitete. Osmi ili deveti dan javljaju se karakteristične Koplikove pjege u usnoj šupljini, nalik su zrncima pijeska. Ako nema komplikacija, bolest traje dva tjedna, ako do komplikacija dođe, može potrajati između mjesec i dva, a neke mogu dovesti i do invalidnosti – navodi epidemiologinja. Encefalitis kao posljedica ospica javlja se jednom na 2000 oboljelih, dok je njegov razvoj nakon cijepljenja moguć na jednom od deset milijuna cijepljene djece.

– Dakle, veći je rizik za teže posljedice kod oboljelih nego kod cijepljenih – kaže dr. Višekruna Vučina.

Pokret protiv cijepljenja

Pokret protiv cijepljenja u Hrvatskoj posljedica je članka u Lancetu koji je prije 15 godina uzdrmao javnost, a u kojem je dr. Wakefield ustvrdio povezanost cjepiva MOPARU s povećanim brojem djece oboljele od autizma.

Pokazalo se da su podaci namješteni, a tvrdnja je znanstveno pobijena. Niz istraživanja pokazao je da cjepivo i autizam nemaju nikakve uzročno-posljedične veze. No, u kombinaciji s mogućim, premda vrlo rijetkim posljedicama, strah je ostao. Lani su na 40.000 cijepljene djece prijavljene dvije nuspojave.

>>Polovica roditelja ne bi cijepila djecu da ne mora

>>Tri člana iste obitelji zaražena ospicama, nitko nije cijepljen

Komentara 111

KG
kg
23:12 17.12.2014.

Sjećate li se velikih boginja? Znate li zašto ih više nema u optjecaju? Zbog cjepiva!

KG
kg
23:09 17.12.2014.

Ne možete sva cjepiva trpati u isti koš! Nije isto cijepite li se protiv gripe ili protiv ospica i dječje paralize.

KG
kg
23:10 17.12.2014.

Za sve one koji se protive cijepljenju samo pogledajte koliki je bio očekivani životni vijek u eri prije cjepiva i koji je sada. Jednostavno je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije