Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmlađe žrtve rata

Odabrano rješenje za spomenik djeci

spomenik djeci
Foto: Društvo arhitekata Zagreba
1/3
18.04.2015.
u 08:00

Reljefom slagalice, piše u obrazloženju, uspjeli su poslati univerzalnu poruku

U Slavonskom će Brodu ovo ljeto napokon biti podignuto spomen-obilježje svoj djeci poginuloj u Domovinskom ratu. Ocjenjivački sud na čelu sa zamjenicom ministra Vesnom Nađ na natječaju koji je raspisalo Ministarstvo branitelja proglasio je najboljim idejnim, likovnim, urbanističko-arhitektonskim i krajobraznim rješenjem ono Petra Dolića i Petre Tončić Lipovščak iz Zagreba, koji su za svoj rad nagrađeni sa 50 tisuća kuna.

Predano je 39 radova, od kojih je Ministarstvo sa 125 tisuća kuna nagradilo četiri najuspješnija.

Čak 402 tragedije

U obrazloženju se navodi da prepoznatljiva izvornost oblikovanog reljefa slagalice prvonagrađeno rješenje izdvaja i uzdiže od ostalih radova te kako su autori dozom suptilne duhovitosti uspjeli progovoriti o jednoj bolnoj temi i poslati jasnu univerzalnu poruku.

U znak sjećanja na djecu poginulu u Brodu u tom je gradu 2000. izgrađen spomenik “Djevojčica”. Nažalost, lokalna je inicijativa ostala usamljena pa u Hrvatskoj dosad nije izgrađen jedinstveni spomenik za ukupno 402 stradala djeteta. Ministarstvo je nakon dugog niza godina konačno iniciralo projekt, a spomenik će se graditi također u Brodu jer je taj grad u ratu izgubio cijeli razred djece.

Dugo smo čekali

U Zajednici udruga hrvatskih civilnih stradalnika, koja je pokrenula inicijativu, izrazili su zadovoljstvo pitajući ipak zašto se na realizaciju njihove ideje trebalo toliko čekati.

– Djeca poginula u Domovinskom ratu svete su žrtve. Svi im se svako malo trebamo pokloniti do zemlje – kaže predsjednica Zajednice Julijana Rosandić.

>>Od PTSP-a boluju i mala djeca ratnih veterana

>>Podižu spomenik za svu poginulu djecu

Komentara 10

Avatar Joja
Joja
08:39 18.04.2015.

A sta je sa ubijenom djecom na Baniji? Ne pogunulim vec svjestno ubijenim?

Avatar Idler 3
Idler 3
09:34 18.04.2015.

Srećom više ni na vlasti "najvoljeniji predsjednik u jednom mandatu" il njegov "garavi" prethodnik pa je nekaj ovakvog izvedivo. Sviđa mi se spomenik, a postavljanje treba bit snimano na TV-u jer njegva poruka mora bit glasna i čut se daleko !!!

KE
kermitovo
09:11 18.04.2015.

Njima isto spomenik. Možda neki u obliku "Čovječe, ne ljuti se"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije