Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
birajte grad koji želite

Ovo je nova registarska pločica, od zloporaba će je štititi - bar kod!

tablice
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
01.04.2015.
u 21:00

Svatko tko ima postojeću pločicu može je koristiti sve dok mu automobil prolazi tehnički pregled

Nakon više od godinu dana konačno je odabrano finalno rješenje registarskih pločica koje će se na automobilima diljem zemlje naći od 1. srpnja ove godine. Između tri rješenja koje je MUP predstavio početkom ožujka pobijedio je rad Nikole Đureka i suradnika, na kojemu se na mjestu gdje se do sada nalazio hrvatski grb sada nalaze crveni i plavi kvadratić, na lijevi dio tablice je dodan logo EU, promijenjen je font slova, a na desni dio je dodan bar kod.

Kako pojašnjavaju u MUP-u, mogući su još manji zahvati vizualnog karaktera, poput mijenjanja opsega kvadrata ili veličine slova za nekoliko milimetara. Novi sustav registarskih tablica će, odlučio je MUP, obuhvaćati i svih 128 gradova.

– Ta promjena neće povećati troškove građanima. Svi načelnici koji govore da je to nepotreban trošak trebaju znati da troška za građane nema. Svatko tko ima postojeću pločicu može je koristiti sve dok mu automobil prolazi tehnički pregled, neće biti nikakvih rokova u kojima bi ih bilo potrebno zamijeniti. U EU se može i s postojećim pločicama, ali na nju imamo obvezu stavljanja oznake HR – kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Nove pločice dobivat će svi oni koji po prvi put registriraju svoj automobil, kao i oni koji to žele. Također, svakome će biti dano na izbor da na tablici odabere slovnu oznaku grada koju želi. Primjerice, netko iz Zagreba će moći staviti Riječku oznaku, ali u tom slučaju preko krčkog mosta neće moći prijeći besplatno, kao što to uobičajeno mogu stanovnici Rijeke, jer će svaka nova tablica imati bar kod, koji je svojevrsni “mozak” tablice.

Na istom bar kodu biti će pohranjeni podaci o vlasniku vozila i samom vozilu, a upravo bi taj bar kod trebao spriječiti različite tipove zloporaba, poput već spomenutog prelaska mosta, dobivanja povlastica za parkiranje i tome slično. Cijena nove registarske pločice za sada nije utvrđena, ali unatoč novim elementima poput bar koda, ne bi trebala puno odstupati od dosadašnje koja iznosi osamdeset kuna.

>> #Tablice inspirirale tviteraše: Ovo su njihovi prijedlozi oznaka gradova

>> Pogledajte MUP-ove prijedloge oznaka na autima za svih 128 gradova!

Komentara 372

ZL
zlocinackaplatforma112
16:52 01.04.2015.

Sa registarske pločice je uklonjen grb republike hrvatske...tko je tom liku dao ovlasti da to učini,znači li to da će nam do izbora neki skojevac mimo volje naroda promjeniti i državnu zastavu,himnu,ime valute a u konačnici i ime države?Mislim da bi trebalo intervenirati i od druga slučajnog tražiti razrješenje ministra milicije,druga ostoje rankovića.

ĐI
đuro_iz_komiteta
17:10 01.04.2015.

Ne želimo SDP-ove nego HRVATSKE tablice na na autima!! Što više, pogledajte redoslijed boja: crvena, plava i ispod bijela. Pogodite čiju trobojku zastupa Ostoja?

KA
kajinx
16:37 01.04.2015.

Mrzitelji Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije