Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Od travnja 2017. radničke će se mirovine povećati

Naslovnica
Foto: VL
1/2
26.11.2016.
u 00:02

Zbog deflacije i snažnog pada cijena mirovine su posljednje tri godine rasle manje od deset kuna, ili nikako, no u idućoj godini očekuje se stabilizacija cijena.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će podebljati budžet za mirovine za približno 600 milijuna kuna te će on iduće godine iznositi oko 37,5 milijardi kuna. Dodatna će se sredstva raspodijeliti za redovito usklađivanje radničkih mirovina, usklađivanje povlaštenih mirovina te za pokrivanje mirovina za 9000 novih umirovljenika, koliko se ove godine povećao broj umirovljenika u odnosu na godinu prije.

Prema zakonu, mirovine se usklađuju dva puta godišnje, a povišica se isplaćuje od travnja i od rujna. Ovoga rujna mirovine su povećane 0,35 posto, u prosjeku oko osam kuna po svakom umirovljeniku. Koliko će se točno mirovine povećati od travnja iduće godine neće se znati sve do kraja ožujka, kad se objavljuju podaci o kretanju plaća i potrošačkih cijena u drugom dijelu ove godine.

Na osnovi dostupnih podataka za treće tromjesečje 2016. godine može se zaključiti da bi sljedeće usklađivanje trebalo biti najjače od 2013. godine te bi moglo biti oko 0,8 posto. Bruto plaće u tom su razdoblju porasle malo manje od dva posto, a zaustavio se i snažan pad cijena pa se procjenjuje da će minus u kretanju cijena biti oko pola postotnog poena. Jedno uvećano, odnosno u ovom slučaju kad imamo deflaciju oduzeto od drugog, umanjeno za polovicu, donosi postotak povećanja mirovina. Povrh toga, taj se postotak neznatno korigira po izmijenjenoj švicarskoj formuli koja dopušta da se umanji utjecaj nepovoljnije varijable, no za najveći broj umirovljenika konačni je rezultat skroman, koja kuna gore ili dolje. Travanjsko bi usklađenje tako moglo povećati prosječne radničke mirovine za 20-ak kuna mjesečno i ono neće bitnije popraviti socijalni status umirovljenika.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Hrvatska neće biti iskrcajna stanica sumnjiva mesa iz EU

>>Erdogan: Preplavit ću Europu migrantima!

>>Maradona i zaručnica: Par koji niže skandale, ali ne može biti razdvojen

>>Hrvatski policajac: Znam da je rizično ali uzimanje mita mi je jednostavno ušlo u krv

Foto: VLm

Komentara 4

TH
than
22:17 25.11.2016.

Jel' ovo neka sala ? Za 20tak kuna, a sebi su dignuli place za preko 1500. Bolje da sute, jer ovako se samo zakopavaju. Imaju srece sto je oporba nikakva, a most im drzi svijecu u lopovluku.

DU
dubravkai16
08:15 26.11.2016.

Sramota. Koliko su sebi povečali plače. Ovi će nas potpuno dotući. Opskrbiti će sebe, a za narod tko pita, ali dali ste im glas, pa sad šutite.

Avatar swp850
swp850
08:15 26.11.2016.

Živjeli!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije