Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salmoneloza

Od početka godine opasnom bakterijom zaraženo 1112 Hrvata

jaja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
01.12.2016.
u 08:06

Broj oboljenih od salmoneloze u opadanju.

Broj oboljelih od salmoneloze u Hrvatskoj posljednjih godina opada. Prema podacima Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2016., do prošlog tjedna, evidentirane su 1112 oboljele osobe, dok je, usporedbe radi, do prosinca 2014. godine oboljelo 1247, a lani 1485 osoba. Ili, ako idemo još dalje, 2011. godine zabilježeno je čak 2399 oboljelih osoba.

Salmoneloze su najčešće zabilježene epidemije koje se prenose hranom, a uz zdravstvene mogu imati i ekonomske posljedice.

- Globalizacija i mogućnosti distribucije omogućuju kontaminaciju namirnica koje istovremeno mogu uzrokovati bolest u ljudi u nekoliko zemalja. Identifikacija samo jednog kontaminiranog sastojka u hrani može dovesti do uništenja ogromnih količina hrane, a to pak može dovesti do značajnih ekonomskih gubitaka u sektoru proizvodnje, restrikcije prometa i negativnih učinaka na turizam - ističe dr. sc. Sanja Kurečić Filipović, voditeljica Odjela za praćenje zaraznih bolesti u HZJZ-u.

Salmoneloze se najčešće prijavljuju kao obiteljske epidemije. Na svaku dojavu epidemiološki tim odlazi na izvid i nastoji utvrditi izvor zaraze, što nije uvijek lako jer uzorci hrane za analizu često ne budu dostupni. Epidemije najčešće nastupaju nakon konzumacije jaja i proizvoda od jaja, uključujući kolače, i to većinom nakon nedovoljne termičke obrade namirnica i propusta u higijenskim postupcima. Slična situacija je, napominje, i u drugim europskim zemljama. Rezervoar uzročnika su domaće i divlje životinje, glodavci, kućni ljubimci poput kornjača, pasa, mačaka, hrčaka i iguana. Mogu to biti i ljudi.

- Gledajući podatke iz cijelog svijeta, najviše prijava salmoneloza je na području Sjeverne Amerike i Europe, što je povezano s boljim i stabilnim sustavima prijavljivanja. U Hrvatskoj salmoneloza je zarazna bolest koja podliježe obavezi prijavljivanja prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a podatke o prijavama oboljelih od salmoneloze imamo od 1976. godine - kaže dr. sc. Kurečić Filipović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije