Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prezaduženi liječnik

Od ginekologa traže 5 milijuna kuna zbog prekida specijalizacije!

Matija Karša
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/3
25.10.2014.
u 10:26

Odbili su da dr. Karša odradi dio duga, a sada jedan dolazak liječnika plaćaju 800 kuna neto

Matija Karša ginekolog je u našičkoj bolnici i vjerojatno jedan od najzaduženijih specijalista u Hrvatskoj. Dom zdravlja Donji Miholjac s kojim je potpisao ugovor o specijalizaciji tuži ga za naknadu štete zbog prekida specijalizacije i traži gotovo pet milijuna kuna. Toliki iznos dobiven je zbrajanjem stavki ugovora u kojemu stoji da, u slučaju da prekine radni odnos prije isteka deset godina, kolika mu je bila obveza tamo ostati raditi, dr. Karša mora vratiti troškove specijalizacije u trostrukom iznosu, ali i da je dužan vratiti dvostruke mjesečne plaće.

Odbijena nagodba

Ovakvi "osigurači" u ugovorima svakodnevica su specijalizantima kojima si zdravstvene ustanove jamče njihov ostanak. Međutim, višemilijunski iznos i odbijanje nagodbe ipak su posebnost slučaja dr. Karše, koji je DZ-u Donji Miholjac ponudio povrat oko 600.000 kuna koje je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uložio u njegovu specijalizaciju. I upravo je činjenica da je njegovo obrazovanje financirao HZZO, a ne ustanova koja ga tuži još jedan nonsens, smatra dr. Karša, u ovoj priči. Polovicu od ponuđenih 600 tisuća kuna vratila bi našička bolnica, gdje je nastavio specijalizaciju, a drugu bi polovicu dr. Karša odradio u Domu zdravlja Donji Miholjac. Da apsurd bude veći, prelazak iz Donjeg Miholjca u našičku bolnicu, prema tvrdnjama dr. Karše, bio je stvar dogovora koji je blagoslovilo i nadležno ministarstvo. To potvrđuje i rješenje Ministarstva o nastavku specijalizacije u bolnici Našice, koja će detalje urediti izravno sa DZ-om Donji Miholjac.

Uzaludna posredovanja

– 2011. godine stigla mi je tužba za naknadu štete od oko 5 milijuna kuna i kamate. Kada su me zvali u Našice, rekli su da će se oni međusobno dogovoriti i Ministarstvo je dalo rješenje, ali oni odbijaju svaku nagodbu. S obzirom na to da je Županija vlasnik obiju ustanova, i ona je posredovala. Upravno vijeće DZ-a prihvatilo je nagodbu, ali ravnatelj nije povukao tužbu – opisuje dr. Karša koji ističe da je dosad imao deset ročišta, a još nije dao ni iskaz. A ročišta će zasigurno biti još jer je stav ravnatelja DZ-a Donji Miholjac Nedeljka Kovačića jasan – morao je zaštititi interese ustanove.

– Da mi sutra zatvorimo tu ambulantu, šest tisuća žena ostalo bi bez ginekologa. Moja je obveza organizirati rad primarne zdravstvene zaštite i jedino što nam je preostalo jest zaštititi svoje interese preko zakonodavnih tijela – objasnio je ravnatelj Kovačić dodajući da Domu zdravlja slijede financijske sankcije HZZO-a ako ne uspije organizirati rad ginekologa. Stoga ginekolog u Donji Miholjac dolazi iz našičke bolnice, a koliko to košta ovu ustanovu, ravnatelj Kovačić kaže da ne može reći, no da su troškovi minimalni. U posjedu smo dokumenata prema kojima ovakvo rješenje DZ Donji Miholjac plaća 800 kuna neto po dolasku liječnika, u što nisu uključeni doprinosi, porezi, prirezi i putni troškovi.

>>Tisuću medicinara želi otići, a nude im poslove u Irskoj, Austriji...

Komentara 21

DO
doktorica
10:36 25.10.2014.

ravnatelji DZ su "mali šerifi" kako u Zagrebu tako i u provinciji....

NT
nije_to_samobor
12:05 25.10.2014.

Znači i u zdravstvo (da ne kažem "zdravlje") se uvukao "Mamić" koji će reketariti specijalizante u eksploataciji?

Avatar drInternet
drInternet
14:02 25.10.2014.

Ugovori o specijalizacijama doktora su samo odraz političkog terora u onemogućavanju etabliranja jedne divne struke. I dok sve druge eu zemlje stimuliraju rad i ostanak liječnika dajući im stanove i razmjerno velika primanja, Hrvatski genij je zaključio da je jeftinije ucjenjivati doktore protuustavnim oštetama, smanjivati im plaće i iznajmljivati im skupo bolničke stanove.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije