Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut Ruđer Bošković

Od EU dobili 2 milijuna kuna i zaposlili petero mladih znanstvenika

Institut Ruđer Bošković
Foto: Igor Kralj(PIXSELL
15.03.2016.
u 00:15

Dajemo im nova znanja, naučit će razgovarati s gospodarstvenicima, samostalno napisati i voditi projekt, kaže David Smith

Institut Ruđer Bošković prošli je tjedan zaposlio petero mladih istraživača. Učinjeno je to zahvaljujući europskom projektu vrijednom dva milijuna kuna. Projekt pod nazivom “Mreže za profesionalno usavršavanje mladih znanstvenika u interdisciplinarnim istraživanjima inovativnih površina i materijala (MIPoMat)” omogućit će mladim istraživačima dr. sc. Aurori Ponzi, Nataši Vučemilović-Alagić, Zlatku Brkljači, Zoranu Miličeviću i Marinu Sapunaru da steknu kompetitivna znanja u sferi visokokonkurentnog i tehnološki primjenjivog smjera istraživanja inovativnih površina i materijala. Ova istraživanja objedinjuju znanja iz fizike, biologije, računalne kemije i znanost o materijalima.

Osposobljavanja istraživača
Uistinu, ovo je i međunarodni uspjeh Instituta jer je u sastavu mentora gdje su dr. sc. Nađa Došlić, dr. sc. Damir Kralj i prof. dr. Ana-Sunčana Smith glavni čovjek bio dr. sc. David Smith, australski znanstvenik koji već dulje vrijeme radi na Ruđeru.

– Ovo je financiranje ostvareno u sklopu Europskog socijalnog fonda, operativnog programa razvoja ljudskih potencijala, a napravljeno je radi osposobljavanja istraživača za vođenje vlastitih projekata – rekao nam je dr. Smith. Cilj je stvoriti mogućnost da se mladi znanstvenici zadrže u Hrvatskoj, bilo da je riječ o nastavku rada u Institutu, u nekoj domaćoj kompaniji ili u europskom istraživačkom prostoru.

– Dajemo im širi kontekst, nova znanja, naučit će razgovarati s gospodarstvenicima, samostalno napisati i voditi projekt – govori David Smith. Uz plaće tijekom 15-mjesečnog ugovora, iz dobivenog novca financirat će se i materijalni troškovi projekata na kojima sada rade mladi znanstvenici, za njih vezane investicije, radionice... Imat će priliku usavršavati se i putem kraćih boravaka na uglednim istraživačkim institucijama u inozemstvu poput sveučilišta Friedrich-Alexander Erlangen – Nürnberg te sudjelovati na znanstvenim skupovima.

Administracija i birokracija

Zahvaljujući međunarodnim kontaktima, obrazovat će se.
– Zamišljeno je tako da neki od nas postanu stariji znanstvenici koji će moći provesti projekt od pisanja do njegova završetka – rekao nam je jedan od mladih istraživača Zoran Miličević. Dr. sc. Aurora Ponzi talijanska je znanstvenica koja je na Institutu već boravila nekoliko puta, a sada će biti i dijelom ovakvog projekta.

– Imala sam i drugih mogućnosti, no kako sam već boravila ovdje, lako su me zainteresirali pa sam pristala vratiti se – objašnjava dr. Ponzi. Kako kaže dr. David Smith, projekt je zahtijevao mnogo administriranja i birokracije te je nagrada za one koji su doista spremni raditi na ozbiljnom projektu.

– Dva je mjeseca trajao proces njihova zapošljavanja, a projekt definira ugovore u trajanju od 15 mjeseci – opisuje dr. Smith koliko upornosti treba za provođenje takvog projekta. No, kada završi, organizirat će se kongres u Primoštenu, financiran također od novca dobivenog projektom, na kojem će se prezentirati cijeli projekt od prijave do završetka.

>> EU računa na pomoć Ankare i Atene u rješavanju migrantske krize

Komentara 2

Avatar kravata
kravata
07:16 15.03.2016.

Cetri radna mjesta koja zive od grada a ne od proizvoda .

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:03 15.03.2016.

Jos kad bi dobili i od ministarstva znanosti koju kunu, mozda bi zaposlili jos koga. Ali, domoljubi i znanost idu zajedno kao kisa i drek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije