Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Od 2000 učenika, njih 25 posto se kladi, a čak je 90 posto konzumiralo alkohol

alkohol
Ivana Ivanović/PIXSELL
02.07.2016.
u 00:15

Anketirani su učenici osnovnih i srednjih škola, a rezultate istraživanja predstavila je Policijska uprava varaždinska

Čak 90 posto učenika u dobi od 13 do 16 godina konzumiralo je alkohol u posljednjih mjesec dana, pokazalo je istraživanje provedeno na području Varaždinske županije.

Anketirano je oko 2000 učenika osnovnih i srednjih škola. Većina njih smatra da alkohol drže pod kontrolom, a polovica vjeruje da alkohol nije ništa loše i štetno, pa su se znali opijati popivši pet i više pića po izlasku. Svaki peti toliko je popio da je teturao ili povraćao. Rezultate istraživanja predstavila je Policijska uprava varaždinska u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zloporaba droga. Tri posto učenika eksperimentiralo je sintetičkim drogama poput najraširenijeg ecstasyja, 12 posto ih je probalo marihuanu, a 13 posto njih poznaje petero ili više osoba koje su konzumenti opojnih droga. Jedna od tema u anketi bilo je i klađenje.

– Kladi se gotovo 25 posto njih, bez obzira na to jesu li cure ili dečki. Ako tome dodamo podatak da je u Hrvatskoj registrirano oko 30.000 osoba liječenih zbog zloporabe droga, a na igre na sreću godišnje se uplati više od 10 milijardi kuna, onda sve te brojke upućuju na potrebu mobilizacije svih institucija na pojačano djelovanje – napominju u PU varaždinskoj, koja je provela preventivne aktivnosti, poput Nacionalnog preventivnog projekta “Zdrav za 5” u protekloj školskoj godini. U 20 osnovnih škola održane su edukacije o prevenciji pijenja alkohola, na kojima je sudjelovalo 1034 učenika osmih razreda, dok je predavanjima o drogama sudjelovao 1051 učenik prvih razreda iz devet srednjih škola. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo proveden je projekt “Roditeljski nadzor u prevenciji ovisnosti”.  

>>Evo što bi hrvatski osnovnoškolci željeli raditi!

>>Gužva u elitnim školama: Ovo je 10 najboljih gimnazija u Hrvatskoj!

Komentara 6

PL
ploter29
08:23 02.07.2016.

strašno, kaskaju na nekim područjima, alkohol su usvojili ali treba sad još roditelje i obrazovni sustav motivirati da ih sad malo više usmjere ka usvajanju klađenja i uzimanju, za početak, lakših droga. to je jedini način da imamo prosperitetne buduće generacije.

DU
Deleted user
08:31 02.07.2016.

Jesenti milu bigulicu, sretan je narod koji ima tako modernu i naprednu mladež. Gospodarska i demografska budućnost nam je zajamčena. Ma ima da nas nema.

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
00:49 02.07.2016.

onih deset posto nisu ni hebali vrlo vjerovatno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije