Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekshibicionizam

Od 19 primjedbi 11 prepisala od 
M. Jelavić iz 2013.

30.06.2014., Zagreb - Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klaric organizirala raspravu, Pravni polozaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu. Ivana Milas Klaric.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/2
11.04.2015.
u 19:00

Dijete bi mogao posvojiti i onaj kome se dokaže spolno nasilje

To što doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić ima 19 primjedbi na prijedlog novog Obiteljskog zakona iz 2015. već je vijest. Jer, pravobraniteljica za djecu oštrije je i od potpredsjednice Vlade Milanke Opačić kritizirala odluku Ustavnog suda o suspenziji OZ-a iz 2014. koji je "nepotrebno, ishitreno te prekoračujući ovlasti prouzročio pravni kaos". Ali, od 19 primjedbi 11 ih je doslovno prepisano ili je vrlo slično primjedbama koje je na prijedlog sada suspendiranog OZ-a u prosincu 2013. podnijela bivša pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, a Milas Klarić ih je povukla kada je od nje preuzela dužnost!

– Kao pravobraniteljica samostalno određujem kada i kako ću iznositi svoje prijedloge u zakonodavnoj proceduri – kaže na to Milas Klarić.

Prepisano i "žaljenje"

To nam govori koliko je "novi" OZ nov i kvalitetan. Prepisane su čak i specifične stručne primjedbe Mile Jelavić na "stari" OZ u kojima ona prigovara i iskazuje žaljenje što nisu uvaženi njezini raniji prijedlozi. Doslovno i bez ikakve ograde da je riječ o primjedbama bivše pravobraniteljice. I to nisu kozmetičke primjedbe. Premda Milas Klarić tvrdi: "Načelno, ali i po praksi Ustavnog suda, nomotehničko rješenje neke odredbe, uz stalnu mogućnost da bude preciznija ili po nečijem sudu bolja, ne predstavlja i njezinu neustavnost. Moji prijedlozi na novi prijedlog Obiteljskog zakona iz 2015. nisu ni u kakvu protuslovlju s argumentima protiv spomenutog rješenja Ustavnog suda".

Ali, recimo, u jednoj od prepisanih primjedbi koje potpisuje Milas Klarić izražava se bojazan da bi se po predloženoj odredbi moglo dogoditi da dijete posvoji osoba kojoj se u kaznenom postupku dokaže počinjenje spolnog nasilja jer to nije predviđeno kao adoptivna smetnja! Zatim, i Milas Klarić sada, kao i Jelavić nekoć, tvrdi za odredbu o "presumpciji bračnog očinstva" da je "nejasna i neprovediva", upozorava na moguće pogrešne interpretacije kod medicinskog zahvata na djetetu...

Ponosna na svoj rad

Unatoč tomu, Milas Klarić je ponosna na svoj rad u radnoj skupini za OZ iz 2014. s kojim je novi OZ "većinom sadržaja i konceptom gotovo identičan i to smatram dobrim". Ostaje kod svega što je rekla o odluci Ustavnog suda, a osobito da nema ovlast suspenzije zakona i reaktiviranja zakona koji je stavljen izvan snage.

>> Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon ministrice Opačić

>> Stručnjaci: Obiteljski zakon treba ukinuti!

Komentara 4

Avatar šokac_divani
šokac_divani
21:19 11.04.2015.

Ona je oličenje kadrovske politike SDP-a i vlade kukurikavaca. Nije bitno koliko si stručan za određeni posao - bitno je samo da imaš "crvenu" partijsku knjižicu u džepu. Dosta je toga - odlazite nesposobnjakovići!

Avatar Jasebojim
Jasebojim
23:05 11.04.2015.

vjerovatno je negdje u ladici našla dokumente prethodnice i bez srama prepisala jer ionako nemože smisliti nešto pametnije.Drugovi joj to neće uzeti za zlo pa to je njihov kadar(iako neuka ona je naša).

SP
spenic60
19:58 11.04.2015.

Svijet bolesnika ,pedofila i kriminalaca!? Kome dozvoliti usvajanje djeteta? Kome dopustiti komunikaciju sa vlastitim djetetom!? Odrasli smo u obiteljskom duhu ,sredini gdje obitelj ima prioritetan polozaj. Vrijednosti obitelji i svakog pojedinca iste trebaju biti ravnopravni u svim sferama zivota .ta . Tek u takvoj atmosferi mozemo pronaci srecu . Za sve obitelji djeca su bogatstvo i odraz bezgresnosti . Djeca su ogledalo nas samih i u tom cilju moramo se ponasati upravo onako kakva zelimo da budu nasa djeca. Nekome dopustiti izvan obitelji da profitira vrijednosti takvog djeteta ,moze se dogoditi samo u ambijentima u kojima je dijete uz svoje roditelje ili clanove obitelji ( provjerenih ljudskih vrijednosti) vec dolazilo .Kao sto su obdanista , skole, socijalne ustanove ,kina , kazalista , sportski centri i sl. Sve sto je izvan ovog okvira je opasno za dijete i njegovu sigurnost dovodi u pitanje. A usvajanje dijeteta trbalo bi se dozvoliti samo osobama koji su svijesni ovih vrijednosti .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije