Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
meteoalarm izdao niz upozorenja

Snijeg uzrokuje probleme: Na autocesti vozila blokirala promet

snijeg
Foto: Robert Jurišić
1/16
13.01.2017.
u 19:28

Na Zavižanu je 20 novih centimetara snijega, na Puntijarki 19, u Varaždinu 17...

Zima i dalje pokazuje svoje zube. Iako su tremperature napokon izašle iz 'debelog' minusa te se približile ništici, današnji dan obilježili su snijeg i kiša u većini zemlje. Snijeg je padao na varaždinskom području, u Krapini, Križevcima, stigao je i do Zagreba. Na Zavižanu je 20 novih centimetara snijega, na Puntijarki 19, u Varaždinu 17...

Zbog prepriječenih vozila, za promet je zatvorena autocesta A4 na dionici između Novog Marofa i Brezničkog Huma u oba smjera, izvijestila je varaždinska Policijska uprava. Po riječima glasnogovornice varaždinske Policijske uprave Marine Kolarić, nekoliko vozila, teretnih i osobnih, prepriječilo se na autocesti Goričan – Zagreb te je promet na dionici između Novog Marofa i Brezničkog Huma blokiran u oba smjera, a zatvoreni su i ulazi na tu dionicu autoceste. Dodala je da prepriječena vozila nastoje ukloniti s ceste, no nije mogla reći kada će se promet normalizirati. Na ostalim cestama u Varaždinskoj županiji trenutačno nema zastoja, a zimski su uvjeti na svim cestama. Varaždinska zimska služba u trećem je stupnju pripravnosti i sve raspoložive ekipe su na cestama. Do jutra se očekuje 30 centimetara snijega, a subota i nedjelja na varaždinskom području trebale bi, po vremenskoj prognozi, biti bez oborina.

U Zagrebu je promet usporen jer vozači zbog snijega na cestama voze sporije. ZET javlja da se na području cijeloga grada vozi sporije, ponegdje i u kolonama, zbog čega bilježe odstupanja od predviđenog reda vožnje.

Zbog čišćenja snijega i stvaranja sigurnijih uvjeta na kolniku privremeno su obustavljene autobusne linije 280 Dubec-Sesvete-Šimunčevec, 283 Sesvete - Badelov brijeg i 204 Kvaternikov trg - Horvatovac - Voćarska - Kvaternikov trg. Skraćeno voze linije: 262 Dubec - Kašina - Planina Donja, do starog okretišta Kučilovina, 274 Dubec - Laktec, do vatrogasnog doma u Cerju, 137 Črnomerec - Perjavica, do ulice Padine, 303 Velika Gorica - Kozjača, do Šiljakovine, 209 Dubrava - Čučerje, do starog okretišta u Čučerju, 213 Dubrava - Jalševec, do Furdina te 311 Glavni kolodvor - Cerovski vrh, do Dubranca.

Foto: Screenshot Google Maps

Foto: Robert Jurišić

Cijeli dan oblačno s oborinama

U većini zemlje vrijeme je pretežno oblačno, pada kiša i puše umjeren vjetar. Kiša pada u većini unutrašnjosti, ali i na obalnom području. Temperature su naglo porasle pa se u Zagrebu, primjerice, u 14 sati mjeri 8 stupnjeva Celzijevih, a slične su temperature i u ostatku Hrvatske. Najhladnije je na Zavižanu gdje je -1 stupanj Celzijev, a najtoplije je na Komiži u kojoj je izmjereno 14,7 stupnjeva.

Sutra bi pak u cijeloj unutrašnjosti i u gorju trebao padati snijeg, dok se za obalna područja prognozira kiša.

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio kako će danas biti većinom oblačno s povremenom kišom, na Jadranu i s lokalnim pljuskovima te grmljavinom, a uz pad temperature zraka u unutrašnjosti se očekuje snijeg.

Najviše oborina, ponegdje i obilnih, bit će poslijepodne i potkraj dana. U unutrašnjosti se očekuje uglavnom između 10 i 30 centimetara novog snježnog pokrivača. U kontinentalnim krajevima jugozapadni vjetar poslijepodne će okrenuti na umjeren, povremeno jak sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo potkraj dana okrenut će na sjeverozapadnjak i buru. Najviša dnevna temperatura zraka od 4 do 9, na Jadranu od 9 do 14 °C, poslijepodne i navečer u osjetnom padu.

Ujutro se u unutrašnjosti kiša može smrzavati u dodiru s tlom, a zatim će najprije u Gorskom kotaru i na sjeverozapadu prijeći u snijeg. Očekuje se stvaranje novog znatnog snježnog pokrivača u visini od 10 do 40 cm.

Na kopnu će puhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar koji će poslijepodne okrenuti na sjeveroistočni. Na Jadranu jako do olujno jugo i južni vjetar, a prema kraju dana će okrenuti na zapadnjak i buru. Najniža jutarnja temperatura većinom od -2 do 3, na moru od 3 do 8 °C. Najviša dnevna od 4 do 9, na Jadranu od 9 do 14 °C, a prema večeri osjetno zahladnjenje.

Zbog obilnog snijega Meteoalarm je izdao upozorenja za cijelu unutrašnjost: narančasta uzbuna proglašena je za sjeverozapadni dio Hrvatske, Liku, Gorski kotar i Banovinu, dok je žuta na snazi za Slavoniju i Baranju.

Snijega će najviše biti u Lici i Gorskom kotaru, do 40 cm, dok će u drugim predjelima pasti 10 do 15 centimetara snijega.

Za Istru i sjeverno primorje na snazi je crveno upozorenje zbog najavljene obilne kiše, koje bi moglo pasti čak do 100 litara po četvornom metru pa su moguće bujične poplave. Za ostatak priobalja na snazi je narančasta uzbuna.

Foto: DHMZ

Ukinuti zimski uvjeti na dubrovačkom području

Cestovni promet na širem dubrovačkom području u petak je normaliziran, a na svim cestama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su ukinuti zimski uvjeti, doznaje se iz Centra 112, a meteorolozi za danas najavljuju obilnu kišu te jako i olujno jugo.

Promet je potpuno normaliziran nakon što je snijeg koji je pao prije dva dana u noći s utorka na srijedu, prouzročio kolaps, pa je tako u srijedu ujutro na području Dubrovnika prometovalo samo pet autobusa javnog gradskog prijevoza starije proizvodnje.

Prema informacijama dubrovačkoga gradskog prijevoznika Libertas, sve gradske i županijske linije sada voze redovito prema važećem rasporedu.

Jutros u 8 sati u Dubrovniku je izmjereno 7,6 Celzijevih stupnjeva, a meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za danas najavljuju obilnu kišu s mjestimičnim jakim pljuskovima uz jako i olujno jugo. Meteoalarm za dubrovačko područje izdao je narančasto upozorenje.

>>Grad iz bajke: Pogledajte jedinstvene prizore snježnog Dubrovnika iz zraka

Komentara 15

PU
paul-umpe
16:12 13.01.2017.

Pa sta ako padne pola metra.Meni ne smeta snjeg nego mi smetaju oni koji kazu ne tribaju mi zimske gume i njima slicni pa stojim u koloni ili vozim 30km/h

Avatar dr. Evil
dr. Evil
10:16 13.01.2017.

ma to je sve zbog globalnog zatopljenja...

HA
hacker
17:03 13.01.2017.

Obožavam voziti po snijegu, samo šteta što zimske službe relativno brzo očiste ceste...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije