Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neven Budak:

Obrazovnu reformu možemo početi provoditi i bez blagoslova odozgo

Neven Budak
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
10.12.2016.
u 13:44

Kriteriji za formiranje nove ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu jako su strogi i na njih se ne može javiti bilo tko, rekao je Budak

– Povjerenstvo je izradilo kriterije i idući će ih tjedan uputiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja da raspiše javni natječaj za formiranje nove ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. Kriteriji su jako strogi i na njih se ne može javiti baš bilo tko – rekao je jučer predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak na tribini “Ima li nade za nastavu povijesti?” koju je organizirala Documenta.

Podsjetio je da su problemi s implementacijom Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije počeli još u Milanovićevoj Vladi pa se nastavili i pogoršali u prošloj Vladi gdje se Povjerenstvo posve ignoriralo te nije održan nijedan sastanak ni s ondašnjim ministrom ni s premijerom.

– Što se tiče nove Vlade, imali smo samo jedan sastanak s ministrom, na tom sam sastanku bio samo ja, no do premijera još nismo stigli. Još sam na čelu Povjerenstva i ono funkcionira, ali ne zato što nas je netko potvrdio, već zato što nas nitko nije razriješio.

Ministrov je stav da najprije premijer treba odlučiti hoće li nas potvrditi. Sad se na provedbi Strategije ne događa ništa, a na dijelu reforme o povijesti ne događa se apsolutno ništa. Sve je zaustavljeno. Ne vjerujem da će biti išta bolje. Imam dojam da se od svega želi odustati.

No, iako je proces obrazovne reforme zaustavljen, ništa nas ne priječi da svatko od nas u svom okruženju radi i provodi reformu onako odozdo, kako bismo došli do poboljšanja. Mi reformu možemo početi provoditi i bez blagoslova odozgo.

Ne smijemo odustati – poručio je Budak. Premda dosta nastavnika već provodi ono što su usvojili sudjelujući u izradi reforme, postoje i oni koji ne žele promjene.

– Kurikularna reforma zanimala je malo ljudi u obrazovnom sustavu. U zbornici se nije razgovaralo o sadržaju reforme, nego o političkim pozicijama onih koji su je pisali. A prosječnom učitelju najlakše je čekati mirovinu, i to tako da se ništa ne mijenja – kaže osnovnoškolski profesor povijesti Igor Despot, a njegov kolega Goran Đurđević dodaje da većina nastavnika ne zna tko su autori knjiga iz povijesti i što u njima piše, ali znaju nakladnike.     

>> Jokić tvrdi da kurikularna reforma trenutačno ne postoji: Ovo je zemlja koja ubije i najvećeg optimista

Komentara 4

BA
bakulušić
15:43 10.12.2016.

...jer mi imamo Plenum! A tko ima Plenum, može što hoće. Pa i ignorirati državu i njezine zakone.

NI
Nipy
16:44 10.12.2016.

Možeš provoditi svoje boljševičke ideje i bez dopuštenja odozgora, ali ne u Hrvatskoj. Ostalo je još svega nekoliko diktatorskih državica na svijetu. Oni će tvoju verziju kurikula sigurno prihvatiti.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
17:08 10.12.2016.

Nije Budak nego pajser

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije