Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Sabol

Obrazovanje nam je loše, a djecu valja učiti poduzetništvu

SPECIJAL TEHNO IQ 23.10.2014., Zagreb - Damir Sabol, izvrsni direktor MicroBlinka i osnivac Iskona.  Tvrtka MicroBLINK izradila aplikaciju PhotoMath koja radi na principu prepoznavanja i rjesavanja matematickih jednadzbi pomocu pametnog telefona.  Photo:
17.12.2014.
u 17:30

Poduzetnik Damir Sabol izradio je aplikaciju Photo Math za rješavanje matematičkih zadataka

Nakon što je prodao Iskon i povukao se iz biznisa, inženjer elektrotehnike Damir Sabol šest godina razvijao je aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka, s kojom se na velika vrata ponovno vratio u igru.

Kao poduzetnik i inovator kako gledate na poslovnu klimu kod nas?

Realno je poslovna klima vrlo loša, a posebno ako radite za hrvatsko tržište. I nakon šest godina recesije (!) ne može biti bolja. Čini mi se da kod politike ne postoji stvarno razumijevanje problema i njihove veličine, a ni načina kako ih rješavati. To su dvije krajnosti – s jedne strane država potiče poduzetništvo, a s druge sustav koči, i to nitko kvalitetno ne rješava. Krajnji rezultat je, nažalost, češće na strani kočenja.

Da ste u prilici, što biste prvo promijenili?

Odmah i radikalno krenuo bih mijenjati obrazovanje koje je po mom mišljenju vrlo slaba točka. Ono što djeca uče u školi sigurno neće dugoročno osigurati temelje za gospodarski prosperitet, a sigurno nije stvaralo nikakve temelje ni zadnjih dvadesetak godina. Imamo izvrsne mlade inženjere zbog kojih smo konkurentni na globalnom nivou, ali oni su više iznimka nego pravilo.

Radio bih na odnosu prema poduzetništvu. Od najmlađih nogu. Još se uvijek poduzetnike tretira kao privilegirane, a ne kao one koji se zaista žrtvuju da bi kreirali nešto novo i dobro. I to se mora promijeniti ako želimo napredovati.

Pretpostavljam da ste imali mogućnosti otići u inozemstvo. Zašto ste ostali u Hrvatskoj?

Meni je nekakva idealna kombinacija života u Hrvatskoj i rada na svjetskom tržištu. Dosta sam poslovno putovao i nešto radio vani, ali zapravo me veseli vratiti se u Zagreb i Hrvatsku. S druge strane sam dosta razočaran općim smjerom u kojem se krećemo kao država, ali vjerujem da se to može promijeniti uz veliko zalaganje svih nas.

Je li vas iznenadilo uvrštenje među kandidate za osobu godine?

Da, i to ugodno. Ja, naravno, mislim da moram još puno raditi da bih uopće opravdao takvo uvrštenje, ali lijepo je vidjeti da se prepoznaju rezultati mojeg rada, a zapravo rezultati rada našeg mladog tima.

Tko vam je najveći uzor?

Ne mogu izdvojiti najveći uzor imenom i prezimenom, ali svakako pokušavam stalno učiti od ljudi koji su mudriji ili iskusniji od mene. Danas imamo taj privilegij da nam je golemo znanje i iskustvo često dostupno na jednostavan klik. I pokušavam to maksimalno iskoristiti.

>>Nominirani kandidati za laskavu titulu: Glasujte za Večernjakovu osobu godine

Komentara 8

Avatar mama mia
mama mia
10:06 18.12.2014.

Mnogim Sinovima i Kćerima ne treba nikakvo školovanje očevi se pobrinili da im za života a i poslje ništa nefali

DU
Deleted user
17:44 17.12.2014.

Naš obrazovni sustav štanca ekonomiste u srenjim školama i Fakultetima. Njihova stručnost se vidi u svakodnevnom životu. Prvo treba iskorjenit neznalice po fakultetima i školama, očistit sustav obrazovanja od socijalizma u glavama i okrenut se Liberalnom kapitalizmu koji mi uu hrvatskoj preziremo, a svi mladi obrazovani pobjegli su ortodoksne liberalne kapitalističke zemlje, Njemačka, Irska, Danska, Švedska...

PA
Paton
17:52 17.12.2014.

ma djecu treba kod kuće obrazovat sramota je sve to....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije