Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrat uoči izbora

Tko u HDZ-u želi u utrku za župana?

Dražen Barišić (u društvu premijera) želi u Goricu po treći gradonačelnički mandat iako je nedavno postao šef županijskog HDZ-a
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
24.01.2017.
u 19:11

U HDZ-u su si kao cilj zadali osvajanje Splita, Dubrovnika i Osječko-baranjske županije jer im i političke okolnosti idu na ruku u tim sredinama

Županijski odbori HDZ-a imaju još samo 11 dana da Predsjedništvu te stranke sugeriraju imena kandidata za župane, gradonačelnike, načelnike općina pa čak i predsjednike gradskih četvrti za lokalne izbore u svibnju.

Sad neće ni Mikuljan

Brojni sugovornici u HDZ-u čude se što će se Predsjedništvo HDZ-a baviti kadroviranjem kandidata “u svakom selu” u Hrvatskoj. Logično je, naime, da se bave velikim gradovima i ciljanim županijama, no još je veći problem što u županijskim organizacijama traju velike borbe uoči odluke o kandidatima. Krizna žarišta, prema dostupnim informacijama, županijske su organizacije Zagrebačke županije te Vukovarsko-srijemske. Dok si je HDZ kao cilj na lokalnim izborima zadao osvajanje Splita, Dubrovnika i Osječko-baranjske županije jer smatraju da im političke okolnosti (raskol Baldasara sa SDP-om u Splitu, raskol HDSSB-a u Osječkoj županiji...) u tim gradovima idu na ruku.

Kada je riječ o kriznim žarištima, iako se Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, za šefa HDZ-a Zagrebačke županije kandidirao uz obećanje da će biti i kandidat za župana, sad od te kandidature bježi jer želi u ponovnu, očito izvjesnijeg rezultata, utrku za Goricu. Štoviše, kao kandidata za župana htio je nominirati Damira Mikuljana, dugogodišnjeg HDZ-ova vijećnika u županiji, iako s njim o toj kandidaturi nije razgovarao, pa je Mikuljan članovima županijskog odbora HDZ-a poslao mail, koji Večernji list ima u posjedu, u kojem se odriče te kandidature. Što je nesvakidašnja situacija jer se u strankama uglavnom “tuku” za kandidature. Da je bio u igri za kandidata, Mikuljan je doznao od glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.

Pomirili se s porazom?

Mikuljan u mailu obrazlaže da je u kandidaturi za šefa županijskog HDZ-a podržao Barišića, iako je i sam bio u pretkampanji za tu funkciju, baš zato što je rekao da će biti kandidat za župana, pa se on povukao iz utrke. U mailu se pita i što je s pregovorima s HSS-om, dosadašnjim partnerom HDZ-a u županiji, budući da sve ide prema tome da će HSS i SDP zajedno na izbore u Zagrebačkoj županiji. To znači da su HDZ-u znatno umanjene šanse da osvoji vlast u županiji u kojoj je osam godina bio na vlasti s HSS-om. Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, kaže da Barišić priču s Mikuljanom očito nije dobro iskoordinirao i da Mikuljan, po svojoj želji, nije u igri za kandidata. Kandidat za župana traži se u redovima gradonačelnika iz Zagrebačke županije, u igri su dvojica, a Barišić će se natjecati za Veliku Goricu.

– Gorica nam je važnija od Zagrebačke županije – poruka je iz vrha HDZ-a koji se, očito, pomirio s mogućim lošim rezultatom u Zagrebačkoj županiji.

>> Plenković: Vlada će pomoći razvoju Imotske krajine

Komentara 5

Avatar juricamesko
juricamesko
19:52 24.01.2017.

nije Barisic od jucer.naravno da nece s konja na magarca.

KA
kavicakaka8
20:08 24.01.2017.

Iva Puljić-Šego , a o obratu 20 visoko pozicioniran sdpovca koji su u rasulu i zazivaju zoku , nebi koje slovo .

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
20:10 24.01.2017.

drazen barisic ce pokopat veliku goricu skup sa svojim gradicima... zaposlio je koga god je stigao. na izborima za predsjednika HDZ-a VG su posjelili 250 potvrda za glasanje za ''clanove hdza''... sve u svemu sumnjiv lik. provjeritw samo koliko Barisica radi u gradskoj upravi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije