Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOSANSKA POSAVINA

Obljetnica brigade koja je pružila prvi otpor: 'Nitko ne može reći da je rat u BiH počeo u Sarajevu'

Gornja Močila: Služena sv. misa za branitelje povodom 25. obljetnice 101. brigade
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/7
03.03.2017.
u 15:53

Ivan Del Vechio: Treba nastaviti brigu o Hrvatima u BiH. U ovom trenutku najvažnije je riješiti problem novog izbornog zakona koji će osigurati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda i na tome Hrvatska puno radi

- Danas, kada se prisjećamo tih žalosnih događaja, tragedije i svih onih koji su prije četvrt stoljeća postali beskućnici, tražimo da se svi prognani vrate i da se kaže istina o nestalima i ubijenima. Samo na takav način bit će moguće uspostaviti trajan mir - rekao je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, koji je u župnoj crkvi svetog Ante u Gornjim Močilima u Bosanskoj Posavini predvodio svetu misu za poginule, nestale i umrle pripadnike 101. bosanskobrodske brigade. Danas (petak) je, naime, obilježena 25. obljetnica osnutka ove brigade, koja je 3. ožujka 1992. pružila prvi organizirani oružani otpor srpskoj agresiji u BiH i koja je u ratu imala 426 poginulih i 1.417 ranjenih pripadnika.

- Okupili smo se ovdje kako bismo se molili i prisjetili tih teških trenutaka - rekao je župnik, vlč. Ivan Tolj, koji je u župi u Gornjim Močilima obnovio crkvu, izgradio prekrasan kulturno-sportski centar i tako stvorio malu oazu povratka. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je kako je u Gornja Močila došao kako bi se poklonio domoljubima koju su u tim turbulentnim vremenima prije četvrt stoljeća, kada nije bilo lako razlučiti u kojem će se smjeru kretati stvari na ovim prostorima, shvatili da treba braniti svoj dom i svoju obitelj.

- Oni su inspiracija svima nama da u ovim i budućim vremenima na najbolji mogući način donosimo odluke koje se tiču života na ovim prostorima - istaknuo je Čavara. Hrvatski veleposlanik u BiH i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Ivan Del Vechio, dodao je kako događaji poput ovog doprinose učvršćivanju hrvatskog identiteta i zajedništva.

- Treba nastaviti brigu o Hrvatima u BiH. U ovom trenutku najvažnije je riješiti problem novog izbornog zakona koji će osigurati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda i na tome Hrvatska puno radi – rekao je Del Vechio.

Dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković rekao je kako nitko ne može govoriti da je rat u BiH počeo u Sarajevu, jer je Bosanski Brod zasipan granatama mjesec dana prije izbijanja prvih sukoba u glavnom gradu BiH. Osvrnuvši se na pritužbe branitelja koji ni danas, 25 godina nakon rata nisu ostvarili svoja prava i riješili svoj status, on je istaknuo kako bi svi branitelji, osobito najteži ratni vojni invalidi te obitelji poginulih branitelja, trebali imati jednaka prava.

- Braneći hrvatski prostor u BiH, pripadnici HVO-a ujedno su branili i hrvatsku državu. Stoga se nadam da će se napokon iznaći odgovarajuće rješenje kako bi se poboljšao njihov status i kako bi dobili ista ili barem približno jednaka prava kao i pripadnici Hrvatske vojske - rekao je Jerković.

Predsjednik Općinskog vijeća Broda (BiH) Ivo Mijić rekao je kako mnogi ni danas ne žele priznati kako se upravo ova općina prva u BiH suprotstavila neprijatelju. Umjesto toga, nameću se i proturaju razni drugi datumi i tako krivotvori povijest.

- Mi smo mala, izbjeglička općina. Naši građani danas žive razasuti diljem svijeta i jako ih se malo vratilo. Nema nas tu i zato je žalosno što nema nikoga tko bi nas podržao u našoj borbi da istina izađe na vidjelo. To je važno zbog svih izgubljenih života - rekao je Mijić.

>> 'Molimo se za pokoj pripadnika HVO-a i svih žrtava, bez obzira na narod i vjeru'

Komentara 5

RI
rikavac
17:22 03.03.2017.

Covic je i vas naucio da cijelo vrijeme pricate o izbornom zakonu za ravnopravnost Hrvata. 25 godina ih podrzavate ,25 godina sa oltara govorite narodu da glasa za Covica i ekipu a iz godine u godinu Hrvati nestaju odose a Covic i ekipa sve bogatiji i bogatiji. Svako malo izglasavaju privelegija samo povecavaju plate , naknadu za odvojen zivot a sve to placaju ovce. Zasto se ne oglasavate kad propadne tvornica,zasto se ne oglasavate kad povecavaju plate ,zasto se ne oglasavate da se penzionerima ne podignu penzije. Svi ste vi lopovi kao i Covic.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
23:30 03.03.2017.

glas koncila non stop čeprka po povijesti ali selektivno. ne zanima ih kako je počela hitna privatizacija i tko je prodavao poduzeća za jednu kunu dok su ljudi ležali po rovovima. taj detalj naj domoljubima nije bitan.

BA
bacvice
23:51 03.03.2017.

gospon IVO MIJIC? kao bivsi vas osobni vozac i zastitar, iskreno moram rec da ste me odusevili vasoj brizi o nasoj Posavini? vjeruj Ivo vratit ce mo se u nasu Posavinu! i hvala ti jer si ti jedan od rijtkih koji se bore za nase Posavske domove? tvoj prijatelj? o imenima necemo, ZIV MI I ZDRAV BIO IVO MIJICU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije