Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kad će saznati istinu?

Obitelji poginulih u najvećoj tragediji hrvatskog vatrogastva: Sve nam je teže!

Kornati
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/11
30.08.2016.
u 18:40

Obilježena deveta godišnjica kornatske tragedije

Na otoku Kornatu, mjestu najveće tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva, molitvom, misom zadušnicom i polaganjem vijenaca obilježena je deveta godišnjica pogibije 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Obitelji, poznanici, prijatelji, kolege vatrogasci i izaslanstva državnih čelnika okupili su se u kapelici sv. Florijana, koja je izgrađena podno mjesta tragedije kao memorijalna kapela za poginule vatrogasce.

Nakon mise i molitve, vijence su položili šibensko-kninski župan Goran Pauk kao izaslanik predsjednice Republike, saborski zastupnik Miro Bulj uime premijera Oreškovića, Marijan Kusić uime predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera  te izaslanstva Šibensko-kninske županije, gradova Šibenika i Vodica i općine Tisnoga te mnogobrojni predstavnici vatrogasne zajednice, obitelji i prijatelji poginulih vatrogasaca.

Kao i svake godine, obitelji vatrogasaca s tugom su dočekale godišnjicu, nezadovoljne i ogorčene ponajprije time što se do danas nisu rasvijetlile okolnosti u kojima su poginuli njihovi najmiliji 30. kolovoza 2007. Obitelji su ogorčene što se u postupku koji je vođen protiv bivšega vatrogasnog zapovjednika šibenske Javne vatrogasne postrojbe Dražena Slavice nije doznala istina, niti su se rasvijetlile okolnosti u kojima se dogodila ta tragedija.

Nakon kornatske tragedije podignuta je optužnica protiv Slavice, kojega je sud u Zadru u rujnu 2013. oslobodio krivnje za pogibiju vatrogasaca. Zbog proceduralnih pogrešaka Vrhovni sud je ukinuo tu oslobađajuću presudu i naložio ponovni postupak pred sudskim vijećem u Zadru, koji, kako je najavljeno, počinje 19. rujna.

Od ponovnog postupka članovi obitelji poginulih, kako su rekli danas, ne očekuju baš ništa jer će se ponoviti isti svjedoci i isti dokazi pa se ne bi trebalo pokazati ništa drukčije od onoga što je bilo na prvom suđenju.

Roditelji poginulih vatrogasaca kažu kako je im je iz godine u godinu sve teže hodočastiti na mjesto pogibije te kamenim suhozidnim križevima izgrađenima u čast poginulima. Mir bi, kažu, pronašli tek kad bi doznali istinu o pogibiji najbližih, no ni istina ne može ublažiti bol zbog njihova gubitka.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je danas bio na godišnjici kornatske tragedije, izjavio je novinarima da je stanje u vatrogastvu danas bolje nego u vrijeme te tragedije, koja je, kako je istaknuo, i utjecala na to da se poboljšaju uvjeti. Rekao je da se danas na požarišta više ne šalju maloljetnici, kao što je bio slučaj 2007. godine na Kornatu.

Jutros su se poginulih vatrogasaca prisjetili i njihove kolege iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe, koji su položili vijence i zapalili svijeće pred spomen-obilježjem sv. Florijana i ispred Vatrogasnog doma.

U kornatskoj tragediji poginuli su Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabriel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Vatrogasnu tragediju preživio je jedino pripadnik DVD-a iz Tisnoga Frane Lučić, koji se uspio oporaviti od teških ozljeda i opeklina.

Komentara 5

DU
Deleted user
19:07 30.08.2016.

Gledam ove slike praznog otoka. Koji je takav bio i prije 9 godina. Pa me zanima jel' će nam ikada reći što su vatrogasci trebali gasiti na tom otoku? Kuće? Stoku? Masline? Travu? Tko je vlasnik toga područja, na kojemm je prije 9 godina bez života ostala mladost iz Tisnog, Vodica i Šibenika?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
19:15 30.08.2016.

Sve je sumnjivo i čudno. Samo neki detalji. Kako to da je prije saznala vojska i krenula u prevoženje vojnih specijalaca iz Pule a da nije javljeno nikome drugome. Pa klada su helikopteri već uzeli vojsku tek tada je centar za obavještavanje dobio preko drugih kanala obavijest. Istražiti svakako. Zatim zašto su helikopteri otišli po specijalce koji su oružjem blokirali područje a nisu otišli po ranjenike. Pa osam sati su ležali i umirali. Prvo je trebala doći vojska, a tek onda liječnici i Gorska služba. Niti Gorskoj službi nisu rekli koliko je ranjenika. Bio je i helikopter koji je vodio ministra obrane i svitu na žderačinu na Korčulu ili Hvar, taj helikopter je mogao za osam sati sam prevesti sve ranjenike da janjetina ili gradele za ministra nisu bili važniji. Gdje su zapisi od umrli, pa oni su dva dana umirali u najtežim mukama i redom govorili kako je koji mogao što se desilo. Onaj tko je zabranio pristup ranjenicima neka da njihove izjave prije smrti. I lokalna zajednica se igrala. Ročnici su slani u vatru. I djeca. I djeca bez ispoita. Sve po obiteljskim vezama ili tako nekako. I otišli su bez vode, trebala im je doći a njih spuštaju usred požara. Ludnica, glupost ali i ozbiljan nemar. I nitko nije kriv. Da krenem od početka. Tko je i zašto naredio helikopterima odlazak u Pulu po vojsku a ne prijevoz onima koji su umirali i koji bi da nisu ležali na kamenju osam sati možda bili i spašeni. Neka se javi junačina, zar nikome nije poznato kako su upotrebljeni vojni specijalci , tko u Hrvatskoj je tako moćan izdati takvu naredbu za prijevoz vojske a ne ranjenika. I danas nije poznato, tko je to naredio da vojni helikopteri ne idu po ranjenike?

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
08:17 31.08.2016.

to se dogodi kada crkva vodi državu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije