Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25 godina

Obilježeno stradanje Berka: 'Nitko za te zločine nije odgovarao i to je ono što nas boli'

berak
Foto: Branimir Bradarić
1/3
02.09.2016.
u 14:14

Ukupno su u Berku ubijena 44 mještana, a i danas, 25 godina poslije, na popisu nestalih nalazi se 10 mještana

Polaganjem vijenaca i molitvom kod spomenika u središtu sela jučer su mještani Berka obilježili 25 godina od okupacije i stradanja sela. Predsjednica Mjesnog odbora Berak Tatjana Penavić podsjetila je kako je obrana sela slomljena 2. rujna 1991. godine.

- Toga dana u selu su ubijene četiri osobe, ranjeno ih je 11, a u logore je odvedeno 16 mještana. Najveća stradanja zabilježena su nakon pada obrane. Tada je u selu ustrojen logor i zabilježila su se najveća stradanja, rekla je Penavić.

Ukupno su u Berku ubijena 44 mještana, a i danas, 25 godina poslije, na popisu nestalih nalazi se 10 mještana.

- Nitko za te zločine nije odgovarao i to je ono što nas boli. Preživjeli se i danas sjećaju tih dana kada su se premlaćivanja, silovanja i ubojstva događala na ulicama i po kućama, rekla je Penavić.

Okupljenima se obratio i ministar gospodarstva u tehničkoj Vladi RH Tomislav Panenić, inače i sam mještanin Berka, podsjetivši kako su Berčani tijekom proteklih godina bili aktivni u traženju istine i svojih najmilijih.

- Dolazili su ovdje razni ministri i obećavali ali do danas ništa nije riješeno. Tražili smo istinu, molili pa čak i organizirali prosvjede ali bez rezultata. Nažalost, za sve što se dogodilo u Berku nije odgovarala niti jedna osoba. U Vladi mora postojati konsenzus da se ti zločini rasvjetle i kazne, rekao je Panenić dodajući kako je ipak optimista i da se nada kako će proraditi savijest ljudi i u najmanju ruku reći gdje se nalaze grobnice nestalih.

Govoreći o razmjerama zločina u Berku Panenić je rekao kako je do Domovinskoga rata ovo selo brojalo oko 1000 stanovnika od kojih je njih preko 50 ubijeno. Danas u Berku živi oko 300 osoba.

>> Gotovina je smislio matiranje protivnika preko Dinare

Komentara 8

DU
Deleted user
15:52 02.09.2016.

Ovo je još jedan dokaz da je amnestja za velikosrpsku agresiju pogrešan put. Možda se zbog pritisaka i okolnosti tada to činilo dobrim riješenjem, ali danas je potpuno jasno da nije.

MO
mobitel20
15:52 02.09.2016.

Pocast poginulima. Slava braniteljima, i zahvalnost onima koji svaki tjedan moraju obiljezavati neki od zlocina velikosrpsko-jugonacionalisticke koalicije.

MI
mihovilosjecka
15:12 02.09.2016.

ubijali su hrvatski narod u berku i nisu odgovarali nikome,zahvaljujuci svima koji su dosada vladali u hrvatskoj,i za koga covjek da glasa,za stevu culeja, ja mislim.senjska bura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije