Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica

Obilježena 10. godišnjica Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra

Hrvatski memorijalno­-dokumentacijski centar Domovinskoga rata
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/9
26.11.2015.
u 14:45

Ravnatelj HMDCDR­-a dr. Ante Nazor kazao je kako su znanstvenici iz Centra povijest Domovinskog rata nastojali prezentirati na temelju dokumenata i činjenica

Hrvatski memorijalno­-dokumentacijski centar Domovinskoga rata jedna je od najvažnijih znanstveno­istraživačkih ustanova koja svojim radom na temelju činjenica čuva uspomenu na opravdan, obrambeni i visokoetičan Domovinski rat, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na obilježavanju 10. obljetnice toga Centra u Zagrebu. ­ Na žalost, javnost je nakon rata bila zasuta tezama o dogovorenom pa i o građanskom ratu. Pokušali su nam nametnuti ravnotežu krivnje, pa i tezu o zajedničkom zločinačkom pothvatu, a bilo je i članova akademske zajednice koji su prihvatili takve teze. Upravo stoga, rad Centra pokazao je svu važnost prikupljanja, analize i predstavljanja povijesnih činjenica, kako bi se njima suprotstavili različitim manipulacijama – kazala je predsjednica, čestitajući na deset godina uspješnog rada.

Ravnatelj HMDCDR­-a dr. Ante Nazor podsjetio je kako su znanstvenici iz Centra povijest Domovinskog rata nastojali prezentirati na temelju dokumenata i činjenica. ­ Primjerice, u knjigama Slobodana Praljka objavljen je niz dokumenta kojisvjedoče da Hrvatska nije izvršila agresiju na BiH te da nije bilo zločinačkog pothvata. Zahvaljujući činjenicama opravdano se i zapitati što bi bilo s BiH da nije bilo Hrvatske – kazao je dr. Nazor, dodajući da povijest treba poznavati da se ne zaboravi, da se zna i da se ne ponovi.

Predsjednik HAZU­-a akademik Zvonimir Kusić rekao je kako na početku stvaranja slobodne Hrvatske nitko nije mogao niti slutiti da će se 20 godina poslije to vrijeme tumačiti na različite načine, pa i s negativnim konotacijama. Ocijenio je kako je rad ove znanstveno­istraživačke ustanove od strateškoga značenja za Republiku Hrvatsku.

O važnosti rada Centra svjedoči i golem broj uzvanika u prepunoj dvorani Hrvatskog državnog arhiva, među njima i generali Mladen Markač i Damir Krstičević, Miroslav Tuđman i Željko Sačić, Vladimir Šeks, Ante Deur, Zoran Šangut, Luka Bebić i Julie Bušić a s govornice je pročitana i posebna poruka generala Ante Gotovine.

Komentara 3

BA
bakulušić
17:56 26.11.2015.

Pozdravljam riječi akademika Kusića da nam se ne smije ponovo dogoditi da drugi manipuliraju istinom. Neka njegove riječi budu putokaz cijeloj akademskoj zajednici u Hrvatskoj da daju svoj doprinos, ugled, trud i znanje da istina o Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu izađe na vidjelo dana i da onemoguće klevete i laži. Ponavljam riječi gospođe Gitman, povjesničarke i Židovke podrijetlom: " Do mog prvog dolaska u Hrvatsku, nikada nisam ništa lijepo čula o Hrvatskoj i Hrvatima!" Istina mora biti vidljiva, ma kakva bila!

Avatar juricamesko
juricamesko
18:54 26.11.2015.

ne vidim ovdje ministricu Vesnu Pusić,bivšeg ministra znanosti Jovanovića a niti slučajnog premijera. mogli su barem doći u upoznati se sa stvarnom istinom o stvaranju Hrvatske, ali kako ćeš doći u instituciju za koju bi volio da je nema u instituciju koja uvijek demantira njihovu istinu.

DU
Deleted user
00:35 28.11.2015.

Čestitam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije