Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodijeljene nagrade

Obilježen prvi nacionalni Dan Nikole Tesle

Dan Nikole Tesle
Foto: Vecernji.hr
1/8
10.07.2014.
u 22:55

U sklopu prigodnog programa u Esplanadi je dodijeljena i Godišnja Nagrada Nikola – Genij za budućnost u tri kategorije.

U hotelu Esplanade u Zagrebu danas je svečano obilježen prvi nacionalni Dan Nikole Tesle, dan znanosti, tehnologije i inovacija i 158. obljetnica rođenja Nikole Tesle uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost. Na svečanom događanju okupljene su pozdravili Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Davor Bernardić, saborski zastupnik, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla -Genij za budućnost koja je istaknula kako nakon proglašenja nacionalnog Dana, Udruga radi i na proglašenju Međunarodnog Dana Nikole Tesle.

U sklopu prigodnog programa u Esplanadi je dodijeljena i Godišnja Nagrada Nikola – Genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada pripala je Sari Cepić, učenici Gimnazije Sesvete. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za suvenir – stilizirani lik Nikole Tesle dobila je Bernardica Gršić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio mladi zagrebački start-up Genijator za sustav za proizvodnju ortovodika.

U sklopu programa održane su i dvije kraće panel diskusije na kojima su o Teslinoj ostavštini govorili stručnjaci, fizičar Tomislav Petković, viši kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu Renato Filipin, istraživač Nikole Tesle i filozof Velimir Abramović i voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek te učenici zagrebačkih osnovnih škola Sara Cepić, Valentin Mabić, Ela Međed i Hrvoje Vraneš.

Danas je položeno i cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su uz prigodan program položiti gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica UNT-a Dragica Mihajlović i predstavnici Instituta Ruđer Bošković, a već tradicionalno kao simbol Tesle, te mira i napretka puštena je bijela golubica.

>> O zagrebačkim izumiteljima, obrtnicima, umjetnicima... u novoj turističkoj turi po gradu

Komentara 3

KN
knezevic3d
10:12 11.07.2014.

?

Avatar ukurtapash
ukurtapash
11:31 11.07.2014.

Dragica Mihajlović: Member of Executive Board and Head of Financial Management and Treasury Division, Banca Intesa. a sto kaze portal "srpskadijaspora" (google it) o doticnoj? "Dragica Mihajlović, dizajner iz Zagreba, zaštitila je kao svoje intelektualno vlasništvo proizvode sa imenom Nikole Nikole Tesle. Nakon zaštite na nivou Hrvatske predala je papire i za zaštitu Teslina imena i u svetu. - Zaštitila sam brend Tesla i dizajn u Zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu. To je bio dugotrajan i skup postupak. Iznenadila sam se da dosada niko nije pokazivao interes za zaštitu brenda Tesla - izjavila je Dragica Mihajlović. U njenoj kolekciji "Tesla" poslovni su i protokolarni darovi te suveniri s Teslinim likom i potpisom, među kojima su kravate i marame. S brendom Tesla za manje od godinu dana osvojila je 15 zlatnih i srebrnih medalja na sajmovima inovacija u celom svetu, a najviše interesovanje za njene suvenire pokazali su Arapi i Rusi."

Avatar ukurtapash
ukurtapash
11:32 11.07.2014.

takodjer, zaboravih nadodati: "She commenced her career in 1997 at former Novosadska banka where she worked until 2002, initially as a junior analyst at the Planning and Development Department and subsequently as a senior credit analyst at the Credit Management Department in which she later had the position of deputy managing director.Dragica Mihajlović graduated from the Faculty of Economics in Novi Sad in 1995 and she obtained her Master degree in 2001 from the Faculty of Economics in Belgrade. "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije