Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'otvorite oči i uši'

Obersnel poziva građane da odbiju potpisati inicijativu Željke Markić

'SPECIJAL OBZOR15.10.2013. Rijeka - Vojko Obersnel, gradonacelnik Rijeke.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
20.09.2014.
u 17:19

- Ujedno predviđam završne riječi hrvatskih svećenika na misama diljem zemlje. Oni će nakon "Amen" dodati još i: "Ne zaboravite ostaviti svoj potpis ispred crkve! - napisao je Obersnel na svom blogu

Šef riječkog SDP-a, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svom je blogu komentirao inicijativu Željke Markić za raspisivanjem referenduma za izmjenu izbornog sustava.

- Volio bi da se građani Hrvatske probude iz anestezije, otvore oči i uši, i odbiju potpisati inicijativu gospođe Markić, kaže Obersnel  koji pak pozdravlja GONG-ov prijedlog. Priznaje da ga je razveselila vijest o ponovnom buđenju te inicijative. Prenosimo dio njegova komentara na službenom blogu.

"Naime, nije mi bilo jasno kako jedna konzervativna žena, svjetonazorski vrlo bliska hrvatskoj desnici, žena koja zagovara niz gotovo nazadnih ideja, već drugi puta drži lekciju iz demokracije i demokratskih alata čitavom svjetonazorski suprotno orijentiranom i idejno naprednom nevladinom sektoru? No GONG me jučer demantirao i pokazao da se i na "suprotnom polu" ideje mogu kvalitetno artikulirati i da se alati demokratskih procedura znaju koristiti.

GONG je izabrao nešto drugačiji put od gospođe Markić pa je prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva uputio u saborsku proceduru i na taj način dobacio lopticu članovima Vlade, političkih stranaka i saborskim zastupnicima da preuzmu odgovornost za daljnji tijek ove priče. Nadam se da su svi oni svjesni da nema previše vremena i da se sada od njih očekuje aktivan pristup. U suprotnom, gospođa Markić zabilježit će još jedan svoj uspjeh, i nikoga kasnije neće biti briga je li ga izvojevala manipulacijom i obmanom ili građani naše zemlje doista žele sve isto što i ona. Dakako, u provođenju inicijative zdušno joj pomaže zaleđe koje ima i koje sada već i otvoreno pokazuje. Naime, od 38 lokacija koje je gospođa Markić zatražila za postavljanje štandova za prikupljanje potpisa u Rijeci, čak 25 su adrese riječkih crkvi i samostana, a ostalo su lokacije ispred trgovačkih centara, riječke place i Korzo. I šlag na vrhu torte, paralelno sa svime ovime, Hrvatska biskupska konferencija objavljuje priopćenje u kojem, hvaleći referendum  koji traži gospođa Markić, navodi kako ujedno otvara "mogućnost građanskoj inicijativi "U ime obitelji" skupljati potpise ispred crkve".

Ujedno predviđam završne riječi hrvatskih svećenika na misama diljem zemlje. Oni će nakon "Amen" dodati još i: "Ne zaboravite ostaviti svoj potpis ispred crkve! Dakle, ovo nam je drugi put! Treća sreća, a za neke i najveća, bit će, predviđam, na izborima 2015. Zato bih volio da se građani Hrvatske probude iz anestezije, otvore oči i uši, i odbiju potpisati inicijativu gospođe Markić. Preferencijalno glasanje jest primamljivo, ali informirajte se što sve potpisujete u paketu s tim zahtjevom i nemojte ga potpisati. Rijeka je već jednom glasala protiv, nadam se da će i ovoga puta moji sugrađani bistre glave proći pored tih štandova. A volio bih, naravno, i da se doista ozbiljno shvati GONG-ov prijedlog, da se što prije krene u promjenu izbornog zakonodavstva, da se uvede prefrencijalno glasanje, čime bi ikakav referendum bio doista nepotreban", zaključuje Obersnel.

>> Obersnel o HNS-ovoj kritičnosti: Neka svatko najprije preispita sebe

Komentara 69

Avatar brk2101
brk2101
17:51 20.09.2014.

S guštom ću potpisati ... Viva Fiume - Viva! Viva referendum - Viva!

A9
AAA-999
17:49 20.09.2014.

Partija je uvijek protiv dobra.

CL
ClinOr
18:23 20.09.2014.

Joj, crveni, brzo. Morate promijeniti izborni zakon jer je sad zbilja zadnji čas jer su se građani organizirali. Joj, šta ćete sad. Nema vremena. Joj, joj, bliži vam se kraj. Što "neutralni" GONG i naš vrli predsjednik nisu predlagali ovee promjene ranije? Npr. onda kad je josipa ubojicu trebalo ustavom zaštitit od njemačkog zakona? sad bi oni kad im gori pod nogama. ne može. sad će građani odrediti kak će biti. a to je demokracija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije